Борисов прати министри да се обясняват на Радев

"Аз обществени поръчки не правя, който е злоупотребявал, да ходи в затвора", каза премиерът

Борисов прати министри да се обясняват на Радев

"Отивате при президента и му казвате: за който смятате, че е на тъмно, вземаме прожектор и го осветяваме!" Такова нареждане спусна премиерът Бойко Борисов на министрите в отговор на обвиненията на Румен Радев, че държавната се управлява непрозрачно и неефективно.

"Не може заради една бълха да горим целия юрган. По всяка тема може да му се отговори, но не искам да влизам в неговите войни. Всички искате среща, отивате и казвате "Това правим, това са конкурсите, това са обществените поръчки - за кое имате претенции, че е на тъмно, на светло". Искаме с прожектор да го осветим, да е ясно какво се прави, но до тук ще се ограничим. Надявам се и той да се ограничи до тук", коментира Борисов в началото на правителствено заседание в сряда.

“Всички министри, които провеждат обществени поръчки, поискайте среща с президента и всеки един да представи това, което прави. Ако някой е злоупотребявал с обществени поръчки, да отива в затвора...”, каза Борисов.

"Аз обществени поръчки не правя, правят ги кметовете. Да отиват в затвора, ако има злоупотреби", каза премиерът пред правителството.

“Не може за една бълха да горим целия юрган”, коментира Борисов, визирайки проблеми, възникнали с първите санирани блокове, където имало малки по думите му течове.

Министрите да проверят и плащат ли си служителите им глобите към КАТ

Премиерът даде и още една задача за членовете на кабинета: Всички министри да проверят служителите си дали са си платили глобите към КАТ.

“Човек, който нарушава Закона за движение по пътищата и има няколко акта, не знам дали е добър служител. Следващата седмица искам да знам всеки колко служители има с актове. Същото се отнася и за областните управители”, заръча премиерът.

Освен това Борисов е възмутен от чиновническото поведение на държавни служители към хората с увреждания. След като изгледал телевизионен репортаж тази сутрин Борисов разпоредил на социалния министър да се занимае със случая. 

"Кой е този ненормален администратор, който може да кара тези хора да ходят непрекъснато напред-назад? Това, ако е истина, не само трябва да се уволни, просто всичко там да се изчисти. Ако е така, просто не знам какво трябва да направя. Малко човечност няма ли!? Какви са тези хора? Държавни пари и заплати взимат", коментира премиерът.

Готови да докладват на президента

След разпореждането му да искат срещу с президента, министрите на външните работи, на регионалното развитие, на икономиката и на образованието обявиха, че ще направят това.

Министърът на регионалното развитие Николай Нанков е готов да отговори на притесненията на Румен Радев по темите "саниране" и "пътно строителство". От "Пътна инфраструктура" вече са изпратили на екипа на президента книга за пътищата в България с информация за възложените и изпълнените отсечки. Нанков ще настоява за ясна позиция от президента дали програмата за саниране трябва да бъде спряна, или да продължи:

"Ние сме от светлата страна. Ние не сме от тъмната страна. Отдавна сме на сцената. Образно ще се изразя - вече е в нашите компетенции и дори и тунелите започнаха да стават светли".

Министърът на икономиката Емил Караниколов също е готов за среща с президента:

"Ще бъде информиран, че вече има 11 меморандума за създаване на индустриални зони и инвеститорите вече не гледат само към София, Пловдив и Стара Загора, а се насочват и към другите региони в България - в Северозападна България".

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева коментира думите на президента, че правителството не е съгласувало с него позицията си за ударите на САЩ, Франция и Великобритания в Сирия. При спешна ситуация, каквато беше след атаката в Сирия, е важна бързата реакция и е в правомощията на правителството да излезе с позиция, коментира Захариева пред журналисти.

"Не виждам каква критика може да има и не виждам какъв е проблемът. Бих приела тази критика, ако мнението на президента беше диаметрално противоположно и различно", каза тя и допълни, че същата позиция като на българското правителство е изразена от върховния външнополитически представител на ЕС Федерика Могерини.

Споделяне

Още по темата

Още от България