Има консенсус държавата по-малко да пречи на бизнеса, смята Георги Ганев

Има консенсус държавата по-малко да пречи на бизнеса, смята Георги Ганев

Избраният за депутат от "Демократична България" (ДБ) икономист Георги Ганев обяви, че на преговорите по сектори за изготвяне на бъдещо коалиционно споразумение е постигнато споразумение държавата да пречи по-малко на бизнеса.

"Това, което беше консенсусно в групата, е, независимо дали ще го разглеждаме като повече или по-малко държава, то да пречи по-малко на бизнеса", каза той пред БНР по повод срещата между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и ДБ в сектор "Икономика", която се проведе по-рано тази седмица. Разговорите се излъчват онлайн и са разделени на отделни сектори.

По повод абсолютната публичност на преговорите за правителство Ганев посочи, че това не е оптималното решение.

Той подчерта, че по време на срещата е постигнато съгласие че, за да се свалят противоепидемичните ограничения върху бизнеса, правилният подход е ускорена ваксинация и установяване на хората, които имат имунитет заради преболедуване на Covid-19.

"Лекарите ще ни кажат кога е достигнат достатъчен процент от населението, за да не бъде в огромна степен заплаха пандемията, да се отворят бизнесите. Да стигнем максимално бързо до точката, когато държавата легитимно да може да каже, че се свалят ограниченията, защото има достатъчна защита срещу заразата", обясни икономистът.

Ганев добави, че се обсъжда сериозна промяна във философията към държавните дружества:

"Трябва да има набор от критерии, въз основа на които обективно да се решава има ли нужда дадено дружество да е държавно, или - не. Такъв набор от критерии в момента не съществува, просто се решава, че нещо непременно трябва да е държавно - и то е такова", добави избраният за депутат след изборите на 14 ноември.

Според него законовата необходимост за прозрачност на финансите на държавните дружества в момента не се изпълнява.

"Да има набор от социални индикатори, за да се види дали дадено дружество изпълнява социалната си функция. И ако не може, трябва ли да го има това държавно дружество. За мен е безсмислено да съществуват държавни предприятия, но това е лично мое мнение и както виждам съм единственият в стаята с това мнение и е ясно защо няма да се поставя този въпрос и всички дружества ще си останат държавни. Въпросът е да работят по-добре", посочи Ганев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес