Има ли съдебна диктатура в България?

Разгорещен спор в кулоарите на парламента предизвика изявлението на Камен Влахов, че България не е съдебна диктатура. Помолен за коментар, парламентарният шеф на НДСВ Пламен Панайотов определи тази теза като публично известна. "Позволявам си да припомня, че най-напред председателят Доган изтъкна в публичното пространство явлението самодостатъчност на съдебната власт", каза жълтият лидер. Той допълни, че според Конституцията съдебна, законодателна и изпълнителната власти не бива да си противодействат, а да са в съзвучие с правата на гражданите.

Николай Младенов от ОДС определи изказването на Влахов като противоречащо не само на демократичната практика в България, но и на всички изисквания на ЕС. "Много сериозно трябва да се отнесем към обвиненията, които бяха отправени към съдебната система днес в парламента", каза той.

Зам.председателката на СДС Екатерина Михайлова заяви, че никой до сега не си е позволявал да говори за съдебен диктат. "Питам се как мнозинството ще прави съдебна реформа, след като обявява не война, а нещо повече на съдебната власт, което е абсолютно недопустимо", каза тя.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?