Имаме 70- процентов шанс да влезем в ЕС през 2007

България и Румъния са на път да се присъединят към Европейския съюз през 2007 г., но Турция ще остане извън блока до 2015 г., предаде Ройтерс. Това сочи анкета на агенцията сред 38 икономисти, проведена в периода 17-19 май.

Според проучването България има 70-процентен шанс да влезе в ЕС през 2007 година. За Румъния този шанс е 60 на сто.

Сегашната анкета на Ройтерс показва, че очакванията на експертите са до голяма степен непроменени спрямо последното проучване, направено през февруари.

Същевременно анализаторите смятат, че България напредва по-бързо от Румъния по пътя към ЕС.

"Засега темпът на реформите (в България) е впечатляващ и по-бърз от очакваното", коментира Катя Парук от Дойче Банк в Лондон.

Оптимистичната новина идва на фона на информация от Брюксел, че Европейският съюз разработва механизъм, който може да забави приемането на България и Румъния в организацията с година или повече. Източници от ЕС заявиха в сряда за Би Би Си, че усилената система за мониторинг може да отложи влизането на двете страни в организацията за след 2007 г., ако София и Букурещ не изпълнят всички обещания, поети по време на преговорите за присъединяване.

Еврокомисията все още се занимава с подробностите, които едва ли ще бъдат публикувани преди септември. Целта на по-строгия мониторинг е да гарантира, че поетите на хартия ангажименти ще бъдат реално изпълнени, са казали дипломати.

Според анкетираните от Ройтерс икономисти Турция ще се присъедини към Съюза през 2015 г., Хърватия - през 2009 г., а Сърбия и Черна гора - през 2012 година.

За България се посочва, че трябва да приключи преговорите до края на юни.

В същото време Румъния бавно провежда ключовите реформи. През февруари ЕС предупреди, че тя рискува да не успее да приключи преговорите до края на годината заради сериозните проблеми с корупцията, икономическите реформи и върховенството на закона. По-късно обаче еврокомисарят за разширяването Гюнтер Ферхойген каза, че Букурещ отново има шанс да влезе в ЕС през 2007 г. след отстраняването на министъра на правосъдието.

Що се отнася до Турция, лидерите на ЕС ще решат в края на годината дали страната е осъществила необходимия напредък в политическите реформи и по отношение на човешките права, за да започне преговори за членство. Турция има 40-процентен шанс да започне преговори тогава, сочат резултатите от сегашната анкета. При предишната шансовете ѝ бяха оценени на 30 процента.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?