Имаме най-ниската раждаемост и най-високата смъртност в ЕС

Имаме най-ниската раждаемост и най-високата смъртност в ЕС

За пореден път във вторник бяха изнесени данни на националната статистика, според които населението на България трайно застарява. Това стана на конференция в столицата, посветена на проблемите, които негативните демографски процеси поставят пред обществото.

Според Националния статистически институт (НСИ) се очаква в края на тази година населението на България да намалее с 40 хил. души, тоест все едно да се стопи изцяло още един град като Монтана или Търговище, и да бъде около 7 640 000 души. През 2006 г. това число е било 7 679 230 като спрямо 2005 г. се е стопил пак цял град като посочените.

Причините за намаляването на населението са продължаващата ниска раждаемост, високата смъртност и голямата миграция зад граница.

За деветте месеца на годината са се родили около 55 000 деца. До края на годината се очаква броят им да достигне 74 000. Това е най-ниската раждаемост в ЕС, като близко до нас са единствено латвийците.

Според НСИ се очаква до края на годината броят на починалите у нас да достигне между 114 хил. и 115 хил. души. През деветмесечието на годината са починали 85 000 души или починалите са надхвърлили с 30 хиляди души родените.

Средната продължителност на живота на българите в момента е 72.6 години, като жените средно живеят 76 години, а мъжете – 69 години. Средната възраст на българите е 41 години.

Страната ни не прави изключение в ЕС, където населението като цяло тревожно застарява. Това поставя сериозни въпроси за решаване пред страните членки като икономическо развитие, пазар на труда и пенсионна система.

Според националната статистика в края на 2020 г. се очаква броят на влизащите на пазара на труда (навършили 15-годишна възраст) да бъде 67 спрямо 100 излизащи (навършили съответната за този период пенсионна възраст или общо над 65 години). Непрекъснато ще намалява броят на лицата, които ще заместват отпадащите от пазара на труда, смята статистиката. Съотношението на младите българи (под 15 години) към старите (над 65 г.) през 2010 г.ще бъде 74 към 100.

В момента в ЕС средно четирима работещи издържат един пенсионер. Очаква се към 2050 г. двама работещи да издържат един пенсионер.

Споделяне

Още от България

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?