Имотният пазар в България още не може да се отлепи от дъното

Имотният пазар в България още не може да се отлепи от дъното

Въпреки че повечето от източноевропейските инвеститори отчитат възходяща тенденция на пазара на имоти, още е рано да се каже, че секторът в България се е отлепил от дъното. Това става ясно от анализ на консултантската компания "Колиърс интернешънъл".

Според Георги Киров, директор “Инвестиционни услуги” в "Колиърс", по-голямата част от ключовите изводи показват нарастващ оптимизъм на световния пазар на недвижими имоти, макар че нагласите варират според различните региони.

"През следващите няколко месеца можем да очакваме нови инвестиционни сделки в България. Дори това да се случи обаче, все още ще бъде рано да се каже, че пазарът се е отлепил от дъното", казва Георги Киров. Той отбеляза, че повечето инвестиционни фондове, които възнамеряват да направят нови инвестиции през 2011 г., ще предпочетат да вложат в по-малко рискови пазари (напр. Германия Франция, Великобритания, скандинавските страни), или ще се насочат по-големи пазари с по-дългосрочен потенциал като Русия, Украйна или азиатските страни.

В Централна и Източна Европа най-популярна дестинация е Варшава, особено за офиси. Други търсени точки са Киев, Прага, Москва и Букурещ, като интерес има и към Рига, Талин и Вилнюс.

София, Любляна, Белград и Атина остават в полезрението на някои инвеститори, но по-скоро като втори избор за офис площи. Освен в този сегмент интерес има и към търговските площи в Полша, Чехия и Украйна, следвани от Унгария, Румъния и прибалтийските републики.

За по-ясно описание на състоянието на инвестиционните пазари в различните региони на света, както и за очертаване на тенденции за развитие в следващите 12 месеца, проучването илюстрира тенденциите с часови зони – "Глобален инвестиционен часовник”. По тази схема 12:00 ч. показва абсолютния връх на инвестиционния пазар, а 6:00 - неговата най-ниска точка. Съответно зоната между 12:00 ч. и 6:00 ч. показва низходящ тенденция в развитието, а зоната между 6:00 и 12:00 – възходящ.

Най-голямата група от анкетираните инвеститори от цял свят поставят часовника за своя регион в 8:00 часа, втората – на 6:00 часа, а третата – на 7:00, което е индикатор, че повечето смятат, че пазарите са във възход и се характеризират от увеличаващо се търсене, спад на предлагането и свободните площи и увеличаващи се наеми. Това е една сериозна крачка от последното проучване на "Колиърс" от първото тримесечие на 2010 г., когато повечето анкетирани поставиха стрелките на часовниците между 5:00 и 6:00 часа.

30% от източноевропейските инвеститори поставят пазара на 8:00 часа на инвестиционния часовник. Почти същият брой от запитаните (26%) поставят стрелката на 7:00 часа, което отразява усещането, че пазарът се е отлепил от най-долната си точка и се движи сигурно към пълно възстановяване. Други 9% вярват, че пазарът вече се намира в 9:00 часа. Имайки предвид, че мнозинството от анкетираните в проучването от първото тримесечие на 2010 г. са поставили пазара на 5:00 часа, новите мнения показват едно бързо обръщане в посока на стабилно възстановяване.

Споделяне

Още от Имоти

Какво очаквате да свърши служебното правителство?