Имуществото от последните десет години ще се проверява по Закона за конфискацията

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество или както е известна като комисията за конфискацията ще се занимава с подлежащото на проверка имущество от последните десет години. Това одобри парламентът в сряда като прие на второ четене промени в Закона за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин.

Новите промени се налагат, след като Конституционният съд се произнесе по част от текстовете със становище, че са противоконституционни.

Промените са внесени от депутатите от ГЕРБ Емил Радев, Красимир Ципов и Светослав Тончев. Според вносителите този срок е съобразен с мотивите на Конституционния съд (КС), обявил част от текстовете в закона за противоконституционни.

Съдът отмени като противоконституционна и разпоредбата, че правата на държавата по закона за конфискацията се погасяват с изтичането на 15-годишна давност, която започва да тече от датата на придобиване на имуществото. И тук депутатите решиха да се запази 10-годишната давност.

След като съдът обяви за противоконституционни част от текстовете на закона, опозицията отново го атакува, но този път оспориха текстове, по които конституционни съдии са изразили особено мнение.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?