Индиец загина с планер над Карлово

Индиец загина с планер по време на полет в Стара планина над Карлово в неделя, съобщи пресцентърът на областната дирекция на МВР в Пловдив.

Инцидентът е станал около 15 часа над 1800 метра надморска височина в района на село Васил Левски.

Загиналият 44-годишен Делиб е участвал в провеждащия се край Сопот предсветовен шампионат по парапланеризъм, обясни Сотир Лазарков, председател на Българския национален аероклуб, който е бил организатор на състезанието, цитиран от БТА.

Индиецът е имал 17-годишен стаж с планер, познавал е добре терена, защото е летял тук през последните пет години, обясни Лазарков.

По думите му в неделя Делиб е летял при идеални метеорологични условия, но е бил много ниско - между 150 и 120 м над земята, когато е попаднал в турболенция. Крилото му се е подгънало и явно не е успял да реагира и да "хвърли" запасния парашут, а се е опитал да го възстанови, смята Лазарков. По думите му последвал е удар с много голяма сила в земята и е починал на място.

Веднага на мястото на инцидента са се приземили двама негови колеги, но не са успели да му помогнат.

При тежки условия - 1850 метра надморска височина и труден терен, в спасителната акция се е включил и вертолет от 24-та вертолетна авиобаза-Крумово.

В предсветовния шампионат по парапланеризъм в Сопот участват над 40 състезатели от 8 страни. Състезанието се провежда като проверка на организацията за световното първенство, което ще се състои през 2013 г. край Сопот, каза Сотир Лазарков. Идеята е състезателите, които ще участват за първи път, да опознаят терена.

Днес е обявен за ден без полети. От вторник състезанието ще се възстанови, ако времето позволи. Шампионатът ще приключи в събота.

Споделяне

Още от България