“Индипендънт”: Българската мафия е на имотния пазар

“Индипендънт”: Българската мафия е на имотния пазар

Британският вестник “Индипендънт” предупреждава купувачите на недвижима собственост в България, че може би дават парите си на организираната престъпност в страната, когато плащат за имот. Вестникът, цитиран от Kafene.net, анализира евтиния пазар на недвижима собственост в страните от Източна Европа, като отбелязва, че в много страни местната мафия инвестира активно в имоти, за да изпере парите, получени от престъпна дейност.

Британското издание посочва, че в Латвия и България няма голяма престъпност и животът е по-спокоен от много други държави, но организираните престъпни групи работят с усмихнато лице и предлагат удивително евтини сделки.

Вестникът посочва, че проблемът с организираната престъпност в България е толкова сериозен, че дори влизането на страната в ЕС е било поставено под въпрос. Огромните доставки на хероин от Азия за Европа преминават през страната и обогатяват престъпниците, които след това влагат средствата в недвижима собственост, която продават на западни инвеститори, посочва вестникът. Западни експерти отдавна подчертават, че българските престъпни групировки са навлезли на пазара на недвижими имоти и оперират на него абсолютно безнаказано дори понякога със закрилата на управляващите и на местните власти.

Изпирането на пари чрез сделки с недвижима собственост се извършва по целия свят. У нас Законът за мерките срещу изпирането на пари предвижда посредниците по сделките с недвижими имоти, както и нотариусите да докладват в агенцията, ако имат индикации, че сделки с недвижими имоти служат за изпиране на пари.

Неотдавна пред столична медия директорът на Агенцията за финансово разузнаване Васил Киров съобщи, че в последно време са зачестили сигналите за опити за пране на пари през хотелиерския бизнес в България. Това, според агенцията, се дължи на предстоящото членство на страната ни в ЕС, което е довело до раздвижването на пазара на имоти.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?