Индия отчете рекорден брой на заразени и починали от Covid-19 за денонощие

Индия отчете рекорден брой на заразени и починали от Covid-19 за денонощие

Индия регистрира рекорден брой нови случаи на заразени и починали откоронавирус за денонощие, съобщи Ройтерс.

За последните 24 часа са установени 412 262 нови случая, с което общият им брой надхвърля 21 милиона, по данни на здравното министерство на страната. Броят на починалите достигна 230 168, след като в сряда бяха регистрирани нови 3980 смъртни случаи.

Германия също отчете ръст на новите случаи на кронавирус. За последното данонощие са регистрирани нови 21 953 души с Covid-19. Така общо с вируса вече са се срещнали 3 473 503 германци, по данни на института за инфекциозни болести "Роберт Кох". Починали са 250 души, с което общия им брой достигна 84 126.

В същото време Китай регистрира само 5 нови случая на коронавирус за изминалото денонощие.Това е с два по-малко в сравнение с предишния ден, съобщи Ройтерс.Всички нови случаи са привнесени от чужбина, твърдт здравните власти в Пекин.

Броят на безсимптомните случаи, които Китай не класифицира като потвърдени, са седем, в сравнение с десет, регистрирани във вторник. Общият брой на потвърдените случаи на Covid-19 в континентален Китай достигна 90 726 от началото на пандемията, докато този на починалите остава непроменен - 4636.

Аржентина регистрира рекорден брой починали за денонощие – 663 души от началото на пандемията, предаде ТАСС, като се позова на здравното министерство на страната. Така общият брой на жертвите на коронавируса в Аржнтина достигна 65 865. Досега в страната не бяха регистрирани повече от 570 починали за денонощие.

Общият брой на заразените с коронавируса в Аржентина вече е над 3 милиона души - 3 071 496, след като през последното денонощие бяха регистрирани нови 24 079 случая на заразяване. Най-много нови случая на коронавирус са регистрирани в провинция Буенос Айрес - 10 833, а в столицата са установени 2138 новозаразени.

На 14 април аржентинският президент Алберто Фернандес обяви въвеждане на ограничения в Буенос Айрес и столичните предградия заради нарастването на случаите на заразяване. От 16 април там е забранено свободното придвижване от 20часа до 6часа. Не се разрешава и провеждането на религиозни, спортни и културни мероприятия в закрити помещения.

Швейцария, която е с население от 8.6 милиона души, прехвърли прага от 10 000 починали от коронавирус от началото на пандемията в сряда, съобщи Франс прес.

Според последните данни на федералното здравно министерство в страната са регистрирани общо 664 332 случая на коронавирус и 10 012 починали.

В публикуван доклад на експертна група се посочва, че различни показатели като брой на заразените и починалите, приетите в болница и в интензивно отделение говорят за лек спад на пандемията в страната.

"Имаме основателни причини да бъдем оптимисти", заяви на пресконференция в Женева Патрик Матис, ръководител на секция "Управление на кризи и международно сътрудничество" към здравното министерство. Ваксинационната кампания в Швейцария напредва по план. Досега са ваксинирани напълни близо 950 хиляди души, което е около 11 процента от цялото населениена страната с една от двете одобрени в страната ваксини на "Пфайзер/Бионтех" и "Модерна".

Междувременно Австрия реши да купи 42 милиона дози ваксина срещу Covid-19 за следващите две години - 2022 и 2023 г. Тридесет и пет милиона от тях ще бъдат на "Пфайзер"/"БиоНТек", 3 милиона на "Модерна" и 4 милиона - на "Джонсън и Джонсън". Предвидените за тази цел средства са 800 милиона евро, като при нужда сумата може да бъде увеличена.

Неизползваните дози или ще бъдат препродадени, или ще бъдат дарени в рамките на многонационални помощни програми. Според правителственото съобщение допълнителните разходи ще бъдат покрити от кризисния фонд за борба срещу коронавируса.

Специалистите предполагат, че ще са необходими допълнителни ваксинации за удължаване на действието, вероятно и с ваксини, адаптирани към новите мутации, заяви федералният канцлер Себастиан Курц.

Перу подписа сделка за покупка на още 12 милиона дози от ваксината срещу ковид на "Пфайзер/БиоНТек", предаде Ройтерс. Перу вече подписа договор с компанията за купуването на 20 милиона дози, част от които започнаха да пристигат в латиноамериканската страна.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?