Индия приветства избирането на Камала Харис за вицепрезидент на САЩ

Камала Харис

Индийци отпразнуваха избирането на 56-годишната Камала Харис за вицепрезидент на САЩ, приветствайки историческата победа на тази жена от индийски произход, предаде Франс прес.

По-рано днес Камала Харис отдаде почит на майка си Шиамала Гопалан, лекарка по ракови заболявания родом от южния индийски град Ченнай.

"Тя дълбоко вярваше в една Америка, където такъв момент е възможен", каза Харис.

Празненства имаше и в село Туласендрапурам в южния щат Тамил Наду, където е роден дядото по майчина линия на Харис П. В. Гопалан, който е бил висш държавен служител и дипломат.

Местни жители запалиха пиратки, помолиха се в главния храм и издигаха портрети на първата жена вицепрезидент на САЩ.

Индийският чичо на Камала Харис, университетският преподавател Балачандран Гопалан, заяви, че винаги е знаел, че тя ще успее. "Облекчен съм, защото знаех, че ще спечели и вчера ѝ го казах", заяви той в Делхи.

В петък той каза, че живеещите в Индия роднини на Харис ще отидат в САЩ да присъстват на встъпването ѝ в длъжност през януари.

Жители на столицата Делхи също празнуваха избирането на Харис за вицепрезидент на САЩ и заявиха, че това е повод за гордост на индийците, както и за жените в цял свят.

По-рано премиерът Нарендра Моди поздрави Джо Байдън за избирането му за президент на САЩ и заяви, че победата на подгласничката му е източник на огромна гордост за индийците.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят