Индия с под 100 хиляди заразени за ден за първи път от два месеца

Индия с под 100 хиляди заразени за ден за първи път от два месеца

Индия регистрира по-малко от 100 000 нови случая на коронавирус, за първи път от 63 дни, сочат официални данни на здравното министерство, цитирани от ДПА.

За последното денонощие са регистрирани 86 498 новозаразени - най-ниският подобен показател от 66 дни, с което общият брой на заразените с коронавируса в страната достигна близо 29 милиона души.

За последните 24 часа вирусът е отнел живота на 2123 души в Индия, с което общият брой на починалите от заразата в страната надхвърли 350 000.

Индия, която бе ударена тежко от втората вълна на пандемията, регистрира над 400 000 нови случая на коронавирус на денонощна база по време на пика на пандемията в началото на май.

Досега само близо 3,5 процента от наброяващото 1,3 милиарда души население на страната са напълно ваксинирани.

Премиерът Нарендра Моди обяви вчера, че ваксините стават безплатни за всички пълнолетни граждани, след като имунизационната стратегия на правителството бе силно разкритикувана от Върховния съд.

Няколко района, включително столицата Делхи и финансовият хъб Мумбай, предпазливо започнаха да облекчават карантинните мерки от вчера след спад в броя на новозаразените.

Индийски здравни експерти посъветваха властите да бъдат предпазливи и да ускорят ваксинационната кампания, предупреждавайки, че Индия може да преживее още една вълна на пандемията преди края на годината.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?