Индийски компании планират инвестиции за 55 млн. долара у нас

Индийски компании планират инвестиции за 55 млн. долара у нас

Индийски компании планират в краткосрочен план да инвестират в свои проекти у нас над 55 млн. долара, а български фирми също имат потенциал за правят бизнес в Индия. Това заяви заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на българо-индийски бизнес форум в понеделник в София, цитирано т пресцентъра на ведомството.

"За нас Индия е важен икономически партньор в Азиатския регион. Показателно за потенциала и взаимния интерес е постоянният ръст на стокообмена и на българския износ. За последните десет години двустранният стокообмен се е увеличил близо 3 пъти – от 79 млн. долара през 2006 г. на 215 млн. долара през 2016 г.“, каза Манолев. Той даде като примери за успешно реализирани проектите на "Намдхари Сийдс“ (Namdhari Seeds) в областта на земеделието, "Елдер Фармасютикълс“ (Elder Pharmaceurticals) във фармацевтичната промишленост, "Синегранд“ (Cine Grand) в киноиндустрията и др.

"Предимствата на ИТ и аутсорсинг сектора у нас също са оценени от индийските инвеститори“, допълни зам.-министърът.

От 2008 г. до сега компанията "Съдърланд Глобал Сървисиз“ (Sutherland Global Services) поетапно откри у нас четири аутсорсинг центъра. Общо 1600 служители работят в офисите на компанията в България и обслужват европейския пазар на водещи световни компании на повече от 16 европейски езика, стана ясно по време на събитието.

Друг успешен пример е този на компанията "Феуджи“, която откри своя център за аутсорсинг и ИТ услуги в София в началото на тази година. Понастоящем за индийската компания в София работят около 50 души, като до края на 2017 г. се планира броят на назначените специалисти да достигне 100 души, с перспектива до 2019 г. в него да работят 300 човека.

"Много български компании също имат потенциал да реализират проекти в Индия“, смята Манолев. По думите му поредно доказателство за това е успешното включване на България в кампанията "Направи в Индия“, инициирана от индийското правителство. Нейната цел е привличане на преки чуждестранни инвестиции в производствения сектор на страната. Няколко български компании вече са реализирали инвестиционни проекти в Индия и оперират успешно на индийския пазар в областта на интернет технологиите, опаковането на битум, производството на ветеринарни фармацевтични продукти и др. Работи се и по мащабен проект в областта на възобновяемите източници на енергия, посочи той.

Между България и Индия има много добри връзки на политическо ниво, но все още не е използван целият потенциал в икономическата сфера, заяви индийският посланик у нас Пуджа Капур. Според нея, моментът е изключително подходящ за това и подобни инициативи са важни, за да се надгради положителната тенденция в двустранните търговски отношения през последните години.

По време на бизнес форума бе подписан и меморандум за сътрудничество между председателя на Балканско-индийската бизнес асоциация Красимир Ангелов и изпълнителния директор на Индийския съвет за насърчаване износа на електроника и компютърен софтуер (ECSEPC) Д.К. Сарийн.

Предвижда се в рамките на престоя си в България индийската делегация да посети и Международния технически панаир - 2017 в Пловдив.

Споделяне

Още от Бизнес