Индийският премиер обеща да премахне корупцията

Нарендра Моди

Премиерът Нарендра Моди изнесе реч по случай Деня на независимостта на Индия, в която обеща да изкорени корупцията, да гарантира прозрачност на управлението и призова индийския народ да му помогне да изгради благоденстваща и обединена "нова Индия", предаде Асошиейтед прес.

"Ще създадем нова Индия, в която всички ще са равни и ще получат еднакви възможности", каза Моди.

Индия се освобождава от британско владичество на 15 август 1947 г. и днес чества 70 години независимост.

"Може и да сме израснали в отчаяние, но сега трябва да продължим уверено напред", каза той в обръщение към нацията, отправено от построената през 17 век Червена крепост в Делхи.

Моди похвали усилията на правителството си през последните месеци за справяне с корупцията, включително изненадващото решение за изваждане от обращение на банкнотите с голяма номинална стойност, и данъчните реформи, които по думите му са върнали милиарди долари от сивата в реалната икономика.

Премиерът очерта програмата си за справяне с многото проблеми, пред които е изправена държавата с население от 1,3 милиарда.

Въпреки че правителството му следва по-твърд курс в контролираната от Индия част на Кашмир, Моди призова за по-помирителен подход към населението на Кашмир. Вместо да се прибягва към малтретиране и куршуми, усилията трябва да бъдат насочени към приобщаването му към останалата част от страната, каза той.

Премиерът заяви, че Индия може да се защити от всички заплахи и без да назове враждебно настроените си съседи Китай и Пакистан, каза, че сигурността на страната е приоритет на правителството му.

Индия от два месеца е разположила стотици военни по северната си граница с Китай заради териториален спор, припомня Ройтерс.

"Вътрешната сигурност е наш приоритет. Независимо дали става дума за море или за граници, за киберпространството или Космос, Индия е способна да се справи с всички предизвикателства в сигурността", каза той.

Моди спомена и вътрешните заплахи срещу единството на страната и осъди използването на сила в името на вярата. Откакто националистическата хиндуистка партия на Моди "Бхаратия джаната" взе властта през 2014 г., радикални хиндуистки групировки започнаха да извършват кървави нападения срещу мюсюлмани. Мюсюлманите са обвинявани, че ядат телешко, а в хиндуизма кравата е свещено животно и убийството на крави или яденето на телешко е незаконно в голяма част от страната.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?