Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Индустрията и услугите дръпнаха БВП с 2.2% за година

Аграрният сектор свива приноса си в ръста на укономиката

5 коментара
Индустрията и услугите дръпнаха БВП с 2.2% за година

През второто тримесечие на 2015 г. брутният вътрешен продукт и брутната добавена стойност отбелязват половинпроцентен ръст спрямо предходното тримесечие, а в сравнение с година по-рано увеличението е съответно 2.2 на сто и 1.8 процента, сочат сезонно изгладените данни на Националния статистически институт, обявени в петък.

Според статистиката в периода април-края на юни 2015 г. сме изработили 21.068 млрд. лв. по текущи цени. Преизчислен в евро, брутният вътрешен продукт (БВП) е 10.772 млрд., което прави по 1497 евро на човек от населението.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през второто тримесечие на 2015 г. възлиза на 17. 975 млрд. лв. по текущи цени.

От данните става ясно, че подобрените резултати се дължат на ръст в индустрията и в сферата на услугите, както и на увеличените сделки с недвижими имоти, докато аграрният сектор свива дела си в добавеното стойност на икономиката. На земеделието вече се падат 4.4%, което е спад с 0.9 процентни пункта спрямо година по-рано. Индустриалният сектор увеличава относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 0.2 процентни пункта и достига 30.6%. Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, се увеличава до 65% при 64.3% в периода април-юни 2014 г.


От статистиката съобщиха още, че по предварителни данни през второто тримесечие на 2015 г. заетите лица в икономиката са 3.5335 млн. души, които общо са отработили в периода 1.4762 млрд. часа.

Най-високо е равнището на производителността на труда в индустриалния сектор - 6260.3 лв. брутна добавена стойност (БДС) средно на един зает и 14.6 лв. за един отработен човекочас. В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 5271.9 лв. брутно добавена стойност, като за един отработен човекочас се създават средно 12.6 лв. от текущия обем на показателя. Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор - 1076.8 лв. БДС на един зает и 2.7 лв. за един отработен човекочас.

Забелязва се лек ръст на крайното потребление с 0.1 на сто през второто тримесечие на 2015 г. и в този период се изразходват 76.4% от произведения БВП.

На инвестициите се падат 22.4% от произведения БВП.

Външнотърговското салдо от стоки и услуги е положително, но износът на стоки и услуги намалява равнището си с 3.9%, а вносът на стоки и услуги - с 1.6%.

Спрямо второто тримесечие на 2014 г. е отбелязан ръст от 6.2 на сто в операциите с недвижими имоти - 6.2%, При професионалните дейности и научни изследвания, административните и спомагателни дейности увеличението е 5.3% на годишна база, в промишлеността – 3.2%.

Селското, горското и рибното стопанство за година са нараснали с 2.8%. Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство бележат увеличение с 1.2%, Годишният ръст при създаването и разпространението на информация и творчески продукти и далекосъобщенията е 0.6%, При държавното управление, образование, хуманно здравеопазване и социална работа нарастването е 0.2%, при финансовите и застрахователни дейности - 0.1%.

По отношение на компонентите на крайното използване принос за регистрирания положителен икономически растеж има крайното потребление с ръст от 1.5% и бруто образуването на основен капитал, което нараства също с 1.5%. Износът на стоки и услуги се увеличава с 6.1%, а вносът на стоки и услуги - с 8.5%.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. анита хегерланд
  #5

  Могат да се създадат стимули за нови инициативи на дребни собственици и производители, като например да бъдат освободени от данъци през първите 6 месеца, докато стартират бизнеса си, ако осигуряват работа на минимум 10 работника. Това време ще е за възвръщаемост на вложенията и за обратна връзка с потребителите, необходими на предприемчивите бизнесмени да стъпят на пазара.

 2. Десен бесен
  #4

  Мони, може би не се изразих правилно, че икономиите водят до растеж. Имах предвид, че спестените пари могат да се инвестират например в инфраструктурни проекти. Макар, че като знам нивото на корупция не съм сигурен до каква степен ще има силен ефект. Може спестените средства да се използват за намаляване на ДДС, или увеличение на пенсиите, което със сигурност ще повиши потреблението, тъй като пенсионерите пари в банки не влагат. За държавната банка (май се казваше Банка за развитие) си абсолютно

 3. Мони_deactivated_1480055728
  #3

  Десен-бесен:..откъде може да дойде растежа.. С орязване на заплати и прочие не се прави разтеж на БВП, а само икономии в бюджета. Сещам се за подкрепа на малкия и среден бизнес. Вместо Държавната банка,която създадоха за да дава нисколихвени микрокредити на тях, се оказа ,че са турили парите в КТБ и дават на ...пеевски?! Става с малко пари и с закони за подпомагане. Много хора имат прекрасни идеи за производство но им трябва, например още една машина за 100 000 лева. И ще назначат още 5-10 души. Румъния е добър пример.

 4. Десен бесен
  #2

  За да усетят хората по джоба си икономическия растеж е нужно да достигне поне 3-4%. Дори в Македония той се движи около 3,5%, а там няма европейски фондове, които да подпомагат обществените инвестиции. На мен ми липсва дебата в медиите, откъде може да дойде растежа. Ясно, е че държавата може сериозно да ограничи ненужните разходи като например 20-те брутни заплати при пенсиониране на полицаи, военни и магистрати. Интересно е и да се следи Румъния дали намаляването на ДДС няма да донесе както увеличаване

 5. Мони_deactivated_1480055728
  #1

  Просто доказателство за голямата част от излишъка в Бюджета.Другата част е в резултат на по-добрата работа на приходните агенции. А не изявлението на главният прокурор,колко много пари са влезли в Бюджета в резултата от работата им с ДАНС и МВР с преписки.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.