Инфлация при падане контрола върху заплатите в държавните фирми

Безконтролното вдигане за заплатите в държавните монополи означава да се плаща по-висока цена за тока, парното и билетите на БДЖ, заяви министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев преди заседанието на кабинета в четвъртък. Очаква се правителството да обсъди предложението на социалния министър Емилия Масларова за отмяна на наредбата за определяне на заплатите в предприятията с над 50 процента държавно или общинско участие.

Ние от НДСВ искаме да вдигаме заплатите, вдигали сме ги, когато отговаряхме за тези дружества, но за нас това не е самоцел, а резултат от подобреното финансово състояние на дружествата, каза Василев. В енергетиката за пет години заплатите са вдигнати в някои случаи над 100 процента, а в Българския морски флот за две години - с около 52 процента, посочи той.

Според Василев атакуваната наредба не забранява вдигането на заплатите, но казва с колко, при какви условия и с каква логика. По думите му наредбата може да се обсъжда да се променя и подобрява, но не бива да отпада, тъй като дава някакъв контрол.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?