Инфлацията скача с 1.5 процента при конфликт в Ирак

Средногодишната инфлация за тази година може да се увеличи с 1.5 процента спрямо сегашните предвиждания, при евентуален 3-4-месечен конфликт в Ирак, при който цената на петрола ще стигне 40 долара на барел. Това каза финансовият министър Милен Велчев пред БНР.

При тримесечен конфликт заплатите на до две български роти могат да бъдат общо 15 хиляди долара на ден, като за сто дни това са милион и половина за заплати. Заедно с материалната стойност в допълнение на заплатите, можем да очакваме за един кратък конфликт стойността да стигне не повече от десетина милиона лева, каза Велчев. Той посочи, че би искал да се въздържа от оценки преди дискусии с Министерството на отбраната, които предстоят идната седмица.

Финансовият министър каза, че не трябва да има съмнение, че иракският дълг към България ще бъде върнат, но шансовете за това ще се подобряват радикално след евентуалната промяна на режима в Ирак, посочи той. Единственото, с което мога да се ангажирам днес, е, че България ще спечели, ако щете, посредством връщане на дълга си от Ирак, заяви Милен Велчев.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?