Инфлацията в еврозоната леко се е ускорила, безработицата – без промяна

Годишната инфлация в еврозоната леко е ускорила темпа си до 0,4 на сто през октомври. Това сочи публикуваната в петък предварителна оценка на Евростат.

През септември инфлацията във валутния съюз бе 0,3 на сто, след като през юли и август вече бе отчетен темп от 0,4 на сто, а точно преди година показателят достигна 0,7 процента, припомня АФП.

Ускорението през октомври се дължи на поскъпване на услугите и храните, според данните на сайта на Евростат.

Основната инфлация, без силно променливите цени на храните и енергията, обаче е отслабнала до 0,7 на сто спрямо 0,8 на сто, информира Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че отчетеният резултат вероятно няма да донесе много облекчение на Европейската централна банка, която се опитва да подпомогне слабата икономика на еврозоната и има за цел инфлация от малко под 2 процента.

Безработицата в Европейския съюз и еврозоната е останала без промяна през септември, задържайки се на нива съответно 10,1 на сто и 11,5 на сто, съобщи същевременно Евростат. Безработицата в еврозоната е стабилна четвърти пореден месец, а в ЕС - трети.

В България показателят също се е задържал без изменение на равнище 11,3 на сто, което се отчита от юли.

В целия ЕС без работа са били 24,512 милиона души, а в еврозоната - 18,347 милиона, като през септември спрямо август броят на безработните е намалял със съответно 108 000 и 19 000 души.

Най-ниско равнище на безработица се отчита в Германия (5 на сто) и Австрия (5,1 на сто), а най-високо - в Гърция (26,4 на сто през юли) и Испания (24 на сто).

Безработицата сред младежите под 25 години в еврозоната е останала стабилна на ниво 23,3 процента през септември, а в ЕС - 21,6 процента на сто.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа