Инфлацията в еврозоната се забави, ЕЦБ остави лихвите рекордно ниски

Индексът на цените е нараснал с 0.2% във валутния съюз, а в ЕС – с 0.1%

Инфлацията в еврозоната се забави, ЕЦБ остави лихвите рекордно ниски

Годишната инфлация се забавя през юни и в еврозоната, и в 28-членния Европейски съюз (ЕС). Нивото ѝ във валутния съюз намалява до 0.2%, докато през май инфлацията на годишна база беше 0.3%, а през юни 2014 г. – 0.5%, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат. На месечната база няма отчетена инфлация нито в еврозоната, нито в ЕС.

Индексът в ЕС расте с 0.1% на годишна база през юни, докато през май беше отчетена инфлация от 0.3%. През юни миналата година показателят беше 0.7%.

Кипър и Гърция отчитат най-голяма дефлация сред 28-те страни от ЕС – съответно 2.1 и 1.1%, докато в Румъния и Словения тя е 0.9%. Най-висока е била годишната инфлация в Малта и Австрия, които отчитат съответно 1.1 и 1%, докато в Белгия и Чехия инфлацията е била 0.9%.

Във вторник българският Национален статистически институт (НСИ) отчете месечна дефлация от 0.9% през юни и 0.4% инфлация на годишна база. Евростат дава дефлация от 0.5% и 0.6% на годишна база за страната ни. Разликата в данните се дължи на различните тегла на стоките, които присъстват в кошницата.

На фона на забавянето на инфлацията в еврозоната Европейската централната банка (ЕЦБ) остави рекордно ниските ставки по основната лихва. Базираната във Франкфурт финансова институция продължава да изпълнява и програмата си за количествени улеснения, като така се опитва да съживи икономиката и да повиши инфлацията в еврозоната.

Основният лихвен процент на ЕЦБ, който определя "цената на кредитите" остава на ниво 0.05%, а лихвата по овърнайт депозитите се запазва на -0.20%. Това означава, че банките плащат, за да съхраняват средствата си в централната банка на еврозоната.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?