Информаторът на Уикилийкс Брадли Манинг иска да е жена и помилване

Брадли Манинг, който иска да е Челси

Осъденият на 35 години затвор информатор на Уикилийкс Брадли Манинг, заяви, че е от женски пол и иска да живее като жена под името Челси.

"Тъй като преминавам в следващ етап от живота си, искам всички да знаят истинската ми същност. Аз съм Челси Манинг, аз съм жена", каза Манинг в изявление, прочетено в предаването "Тудей" по Ен Би Си нюз.

"Като имаме предвид начина, по който се чувствам още от дете, искам да започна хормонална терапия колкото може по-скоро. Също така настоявам от днес да се обръщате към мен с новото ми име и да използвате по мой адрес женското местоимение”, каза  Манинг.

Адвокатът на Манинг Дейвид Кумбс заяви в същото предаване, че очаква Манинг да бъде помилван от президента Барак Обама. Брадли Манинг бе осъден на 35 години военен затвор за това, че е предал повече от 700 000 класифицирани документа, видеоклипове от бойното поле и дипломатическа кореспонденция на Уикилийкс.

Очаква се той да излежи присъдата си във военния затвор Форт Левънсуърт в Канзас, където за момента не се предлага исканата от подсъдимия хормонална терапия.

"Надявам се Форт Левънсуърт да направи всичко необходимо, за да му бъде разрешен достъп тази терапия. В противен случай ще направя всичко, което зависи от мен, за да бъдат задължени да му я предоставят", заяви Кумбс, цитиран от Франс прес.

Той допълни, че не е запознат дали клиентът му би желал освен хормоналната терапия и хирургическа интервенция за смяна на пола.

Манинг можеше да бъде осъден на 90 години затвор по обвинение в шпионаж, кражба и измама.  Прокуратурата пък поиска 60 години затвор.

Редник Манинг ще бъде уволнен без почести от въоръжените сили на САЩ и ще бъде глобен, като няма да получи част от полагащото му се възнаграждение.

Той обаче ще получи приспадане на присъдата си от три години и половина, които вече излежа в ареста. Освен това присъдата му ще бъде съкратена с още 112 дни като обезщетение за суровите условия в ареста веднага след задържането му.

Брадли Манинг е отговорен за най-голямото изтичане на документи в историята на Съединените щати. Той предал над 700 хиляди дипломатически грами, военни дневници и видеоматериали на Уикилийкс, докато служел като анализатор на разузнавателна информация за американската армия в Ирак през 2010 г.

Присъдата на Брадли Манинг е значителна тактическа победа, заяви вчера основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, според който младият американски войник може да бъде освободен до 5 години при опрощаване на наказанието му.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят