Инспекторка агитирала учители и директори да гласуват за една партия

Снимка: БГНЕС

Училищна инспекторка е агитирала преподаватели и директори от софийска област да гласуват за определена партия. За случая е бил подаден сигнал, а МВР е започнало да ги вика за обяснения. Това заяви в парламента вътрешният министър Бойко Рашков. Той отговори на въпрос на бившата министърка на туризма Николина Ангелкова. Тя заяви, че била силно притеснена, защото това ѝ приличало на политическа репресия.

В отговор Рашков каза, че е бил подаден сигнал за злоупотреба със служебно положение от служителка от регионалното управление на образованието с инициали Р.И. В него пишело, че тя обикаля училищата и провежда срещи с директори и преподаватели, за да агитира.

Според Рашков натискът бил огромен, но една директорка на училище от Годеч не се подала и била уволнена. След като нямала какво да губи, тя сигнализирала областния управител.

"Тъй като анонимният сигнал е изпратен не само на МВР, а и на областния управител и в Министерството на образованието, направих проверка и се оказа, че има много подобни сигнали. Те са анонимни, защото хората се страхуват от уволнение", каза силовият вицепремиер.

В общо 12 полицейски управления са били снети обяснения от учители. Те не са били привиквани, а са били поканени по телефона, уточни Рашков. Според него сигналът не се е потвърдил, защото разпитаните се страхували.

Според Рашков един зам.-кмет е ходил при училищна директорка и е искал от нея да започне агитация за определена партия, за да се купуват гласове срещу 50 лв., съобщи още той.

"Тази партия не е в пленарната зала. С ваше разрешение бих ви казал, че става дума за "Републиканци за България", заяви вътрешният министър.

След изявлението му Ангелкова заяви, че е разбрала това, което вече е знаела - че учители се привикват по анонимни сигнали, които МВР крие и биват репресирани. Рашков се върна на трибуната с анонимния сигнал и веднага ѝ го даде. След това обаче извади втори лист и каза, че това не е анонимен сигнал.

"В него се говори две неща за Ботевград, за една ваша активистка, която работи в едно училище. В едната част се говори за незаконно използване на евросредства за ремонт на училище. А в другата част се говори за натиск от директорката върху училищния състав, които да гласуват обезателно за една партия. Няма да кажа коя", заяви министърът.

Над 10 хил. души са били официално предупредени от полицията преди изборите, каза още Рашков. Според него това са били хора, за които МВР е имало информация, че готвят някакви действия.

"По тази цифра чувам, че сме упражнявали едва ли не някакво насилие върху гражданите. Подобно нещо няма. Това е законова мярка, която се предвижда в Закона за МВР, тя не предвижда съставяне на копие на протокола, предупредителния, който да се връчва на лицето. Този протокол може да се подпише от свидетел, който присъства там", каза Рашков.

Данните бяха дадени в отговор на въпрос на депутата Георги Кадиев. Той пък коментира информацията по следния начин:

"Това означава, че на МВР са известни поне 10 200 души, за които има оперативна информация, че търгуват с гласове.

Всеки да е купил по 100 гласа, това са 1 млн. гласа. Ако им плащат по 100 лв., това е 100 млн.лв. оборот. Ако бяха фирма, купувачите на гласове щяха да са сред най-големите ни компании. Това е истинската пандемия у нас. И с това трябва да се борим всеки ден".

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?