Институциите сезирани за "престъпния модел на управление" в Правец

Институциите сезирани за "престъпния модел на управление" в Правец
Гражданско сдружение обвинява общинската управа в Правец в нарушения, свързани с управлението на общинската и държавна собственост в града. Обвиненията са представени в открито писмо, адресирано до премиера, главния прокурор и парламентарната комисия по правата на човека, което ще бъде депозирано в понеделник. Това съобщи на пресконференция в неделя Павлин
Цветков, председател на Сдружение за насърчаване на гражданската активност в Правец.

Цветков е основал движението, в което по думите му членуват 15 човека, след като през 2009 г. се е кандидатирал, но без успех, като независим кандидат за кмет на Правец. Тогава кандидатът на ГЕРБ Никола Нитов спечели още на първия тур.

Павлин Цветков твърди, че съществува неправомерно апортирана общинска собственост, а частен проект за голф-комплекс се финансира със средства от републиканския бюджет. По думите му нерегламентирано са заградени язовирът в Правец, както и три четвърти от Правешкия Балкан.

Откритото писмо за "престъпния модел на управление в Правец" е подкрепено до момента с подписите на 30 жители на града. По думите на Цветков малобройната подкрепа се дължи на страха на хората.

В писмото, придружено от "Бяла книга", се настоява за "обективна и безпристрастна ревизия на всички сделки на общината с фирмата "Тера тур сервиз" ЕООД" на бащата на изпълнителния директор на "Лукойл" Валентин Златев - Васил Златев".

Според Павлин Цветков виновни са бившият кмет на града, а сега областен управител на София-област Красимир Живков, както и настоящият кмет на Правец Никола Нитов, който е бил заместник на Живков като кмет на общината почти два мандата. 

Цветков каза, че решил да търси намеса на институциите, тъй като разкритията за "бедни роднини" на магистрати, политици и общински съветници, получили имоти по морето на безценица, са повишили обществената чувствителност към тази тема.

След този случай премиерът Бойко Борисов открехна "кутията на Пандора", процесите стават необратими и се създават предпоставки да няма политически чадър над никого и всеки, който е вършил беззакония и престъпления, да отговаря за действията си, независимо дали е привърженик на ГЕРБ, БСП и т.н., коментира Павлин Цветков. Той припомни как премиерът всеки ден повтаря, че на всеки виновен ще бъде потърсена отговорност.

"Беше изнесен фактът, че "Лукойл" спонсорира президента Георги Първанов, ГЕРБ и ние можем само да гадаем", заяви Цветков в отговор на въпрос за "политическия чадър" над злоупотребите в Правец. Онзи ден кметът на Правец караше кола на "Лукойл" и това може да се види във Vbox", допълни той. 

Преди три седмици стана известно, че премиерът Бойко Борисов ще е патрон на първия международен професионален голф шампионат в Правец през октомври 2011 г. Събитието се провежда в "Голф клуб Правец", собственост на Васил Златев.

Според запознати Борисов нерядко отсяда и като гост в този хотел, който се ползва активно за различни семинари и мероприятия на държавната администрация.

Миналата седмица на същото място президентът Георги Първанов проведе традиционната си среща с представителите на дипломатическия корпус.

От "Тера тур сервиз" казаха, че няма да коментират писмото на сдружението, защото обвиненията му не са подкрепени с доказателства.

Потърсен за коментар от БТА, кметът на Правец Никола Нитов заяви, че твърденията на Цветков са абсолютно неверни. Според него обвиненията на гражданското сдружение целят атакуване на частната компания, която инвестира в община Правец.

Това, че язовирът е заграден, е лъжа и измислица на сдружението, каза Нитов. По думите му голф-игрището, инфраструктурата и хотелският комплекс към него се изграждат със средства на частната компания. Средства от републиканския бюджет са вложени единствено за изграждането на инфраструктура, която е собственост на общината, посочи Нитов.

Като неверни Никола Нитов определи и твърденията за неправомерно апортирана общинска собственост. По думите му общината участва, заедно с частната компания, в акционерно дружество, изградило "най-добрата спортна база в България", в която тренират както част от националните ни отбори, така и чужди тимове. По повод обвинението за заграждане на част от Правешкия Балкан, той заяви, че всеки гражданин, който има частна гора, има достъп до собствеността си.

Споделяне

Още от България