Интензивни валежи и гръмотевични бури в седем области

Има вероятност от рязко повишаване на речните нива и внезапни наводнения

Сн.Архив

Интензивни валежи и гръмотевични бури ще има в седем области на страната, според прогнозата на Националният институт за метрология и хидрология (НИМХ) на БАН. Поради тази причина е обявен жълт код в областите Видин, Монтана, Враца, София област, София град, Перник и Кюстендил.

Очакваните количества са между 15 и 30 л/кв.м., с локални валежи до 50-60 л./кв.м, възможни са градушки, предупреждават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).  

През деня ще се повишават водните нива в Западна и Централна България, като в резултат на прогнозираните валежи се очакват значителни повишения на нивата на реките  Огоста, Тимок, Арчар, Лом, Нишава и Ерма, както и на тези в басейните на Искър (Бели Искър, Блато,Искрецка и др.), Струма и Марица в горните им течения.

Възможно е рязко повишаване на речните нива и внезапни наводнения, предупреждават от МОСВ.

В петък в почти цялата страна ще продължат да се повишават водните нива, по-значително по поречията на реките Струма, Места и Арда.

Жълтият код означава, че времето може да бъде потенциално опасно. Прогнозираните метеорологични явления, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск, съветват от НИМХ.

Споделяне

Още от България