Интернет иксплорър се пенсионира след 25 години служба

Интернет иксплорър се пенсионира след 25 години служба

Американският технологичен гиганг Майкрософт (Microsoft) обяви в блога си, че слага край на браузъра Интернет иксплорър (Internet Explorer), създаден преди повече от 25 години и останала на заден план от конкурентите ѝ Хром (Chrome) на Гугъл (Google) и Сафари (Safari) на Епъл (Apple), предаде Франс прес.

"Бъдещият Интернет иксплорър за Уиндоус 10 (Windows 10), това е Майкрософт Едж (Microsoft Edge), се казва в съобщението.

"Той е по-бърз, по-сигурен и предлага по-модерно усещане за сърфиране", изтъкна компанията, като отбеляза, че той е съвместим с по-стари уебсайтове и приложения.

Много интернет потребители поместиха иронични съболезнователни послания в Туитър, в духа на шегите, на които беше обект браузъра от години насам.

"Мир на душата ти, Интернет иксплорър. Не я ползвах никога, но когато умре, вече няма да можем да ѝ се подиграваме", гласи едно от посланията.

Друг потребител обаче написа, че този браузър в днешно време изглежда стар и демоде, но на времето всички се нуждаеха от нея.

Майкрософт определи 15 юни 2022 година като съдбовната дата, когато вече няма да има техническа поддръжка за Интернет иксплорър.

Браузърът Хром има близо 65 процента от световния пазар. Сафари е на втора позиция с около 19 на сто.

Файърфокс (Firefox) на Модзила (Mozilla) и Едж са на трето и четвърто място със съответно 3,59 и 3,39 пазарни дяла.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?