Инвестициите през 2012 г. може да надхвърлят влезлите година по-рано 2 млрд. евро

Делян Добрев, сн. БГНЕС

Инвестициите в българската икономика през 2012 г. са 1.4 млрд. евро по предварителни данни, което е под прогнозите на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма за 2 млрд. евро привлечени капитали. Ведомството обаче разчита бъдещи корекции да увеличат сумата и вложенията през миналата година да надхвърлят тези от година по-рано. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който връчи в петък четири сертификата за първокласни инвеститори.

Уверени сме, че след корекции инвестициите ще бъдат повече от тези, направени през 2011 година. По това време през 2012 г. предварителните данни за направените инвестиции през 2011 г. са показвали, че те са били за 1 милиард евро, а в последствие след направените корекции на данните се е оказало, че са 1.75 милиарда евро, каза Добрев.

Добрев коментира още, че за последното тримесечие на 2012 г. България бележи ръст от 0.8%, което по нашите оценки е скромно, но на фона на оценките за Европейския съюз, се нареждаме на седмо място, като ЕС е в рецесия.

Според него по-високият ръст на икономиката зависи и от подкрепата на такива инвестиции като сертифицираните в петък проекти за общо 320 млн. лв и ще разкрият 418 нови работни места в областите Шумен, Ямбол, Търговище и София.

 

“Тракия глас България”, Търговище, получи подкрепа за инвестицията си от 300 млн. лв. в нова линия за производство на стъкло и стъклени изделия, която ще разкрие нови 350 работни места.

 

За изграждане на лаборатория за диагностициране на онкологични заболявания в столичния квартал “Люлин“ сертификат получи фирмата “Монрол България”. Тя ще вложи 8 млн. лв. в проекта, който ще осигури работа на 8 висококвалифицирани специалисти.

 

В производството на пелети от биомаса ще бъдат вложени 10 млн. лв. от шуменското дружество “Фаджо”, което ще даде работа на 36 души.

 

Четвъртата отличена със сертификат Б фирма е “Център за нанотехнологии”, която ще развива научноизследователска и развойна дейност в медицината и отбраната. Нейната инвестиция е 2 млн. лв., с които ще се открият 58 работни места за експерти.

След церемонията пред журналисти Добрев обяви още, че “Българският енергиен холдинг“ (БЕХ) вече е стартирал процедура за вземане на кредит до 250 млн. евро, с които да се плати заемът към БНП-Париба за 195 млн. евро, теглен за подготовката на строежа на АЕЦ “Белене“. Падежът му е през май 2012 г. На по-късен епат се планира емитиране на облигации също за 250 млн. евро, с които пък после ще се рефинансира предишния заем.

Общият нов дълг на БЕХ няма да надхвърли 250 млн. евро или 500 млн. лв., обявиха преди ден от холдинга.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?