Инвестор.БГ купи Висшето училище по застраховане и финанси

Цената на сделката не се съобщава, загубите на училището са над 11 млн. лв.

Инвестор.БГ купи Висшето училище по застраховане и финанси

Акционерното дружество "Инвестор.БГ" финализира сделката по придобиване на 90% от капитала на "Висше училище по застраховане и финанси“ АД (ВУЗФ), съобщиха от компанията. Цената на сделката не се съобщава.

Досегашният мажоритарен собственик Григорий Вазов запазва 5% от капитала, а останалите 5% остават собственост на Детелина Смилкова. 

Зад медийната група "Инвестор.БГ" стои варненската икономическата група "Химимпорт". Това е най-мащабната инвестиция на медия у нас в образователна институция, е посочено в съобщението на "Инвестор.БГ".

Медийната група ще продължи линията на развитие на ВУЗФ като практически ориентирана образователна институция в областта на финансите, икономиката и предприемачеството.

Ще се инвестира и в надграждане на академичната програма и възможностите за участие на бизнеса във ВУЗФ, така че студентите да натрупат практически опит още преди да завършат университета, е посочено в съобщението.

Бившият шеф на КФН Апостол Апостолов става президент на ВУЗФ

Бившият шеф на Комисията за финансов надзор (КФН) Апостол Апостолов е избран за президент на ВУЗФ. Той има повече от 10 години опит като преподавател във висшето  училище в дисциплината "Капиталови пазари".

В развитието на капиталовите пазари Апостолов специализира в периода от 1995 до 2009 г. Между 2003 и 2009 г. е председател на КФН, а от 2011 г. досега е председател на Надзорния съвет на Тексим банк. От 2012 г. е председател на Съвета на директорите на "Централен депозитар" и член на Надзорния съвет на "ЧЕЗ Разпределение". Завършил е "Банки и банково дело" в УНСС, а преди това Техническия университет в Пловдив.

Студентите ще имат възможност да работят в медийната група

Академичната програма ще продължат да управляват ректорът доц. д-р Григорий Вазов и вицепрезидентът Детелина Смилкова.

От есента студентите ще могат да се включат в още няколко нови магистърски и бакалавърски програми, които залагат на иновативни и практически методи на преподаване, е посочено в съобщението.

Студентите от финансовите и икономическите специалности ще имат възможност за практически обучения на място в Bloomberg TV Bulgaria, се казва още в съобщението.

"Това е една голяма крачка, с която засилваме ролята на бизнеса в образованието и даваме на студентите си нови възможности за практика, по-експертно и иновативно образование и възможност да се срещнат с известни имена от българската и международната бизнес сцена", коментира ректорът доц. д-р Григорий Вазов.

Висшето училище е затънало в дългове и загуби

Въпреки че обучава студенти по икономика и финанси ВУЗФ е затънало в дългове и е на загуба, показва финансовият му отчет за 2016 г., публикуван в Търговския регистър.

През миналата година загубата на ВУЗФ се е увеличила с близо 400 хил. лв. и достига над 1.5 млн. лв. Общо натрупаната загуба възлиза на 11.5 млн. лв. към края на 2016 г.

Висшето училището има и задължения към свързани лица за над 18.2 млн. лв.

Приходите му са се увеличили с 270 хил. лв. през миналата година и достигат до 1.7 7 млн. лв.

"Инвестор.БГ" развива няколко медийни проекта

"Инвестор.БГ" АД е медийна група и единствената българска публична компания, която включва и телевизии.

Част от портфолиото на групата са националната ефирна телевизия Bulgaria ON AIR, бизнес телевизията Bloomberg TV Bulgaria – първият международен бизнес и финансов канал, адаптиран към местната аудитория.

В дигиталното портфолио на групата са Bloombergtv.bg – онлайн видеоплатформата на Bloomberg TV Bulgaria, телевизионния сайт Bgonair.bg, новинарски сайт Dnes.bg, финансовият и икономически портал Investor.bg, сайта за млади хора Tialoto.bg, онлайн изданието за съвременната жена Az-jenata.bg, спортния новинарски сайт Gol.bg, здравеният сайт Puls.bg, интернет портал за тийнейджъри - Teenproblem.net, сайта за недвижими имоти  Imoti.net, детския портал Az-deteto.bg, сайта за автомобилни новини Automedia.bg, платформата за кариерно развитие Rabota.bg и други.

Част от "Инвестор.БГ"  е и националното радио Bulgaria ON AIR с покритие в 33 града в страната, както и списанията Bulgaria ON AIR The Inflight Magazine, Investor Digest и GO ON AIR The Traveller’s Magazine, които се разпространяват на борда на самолетите на националния авиопревозвач "България Ер".

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?