Ипотечната криза в САЩ продължава да влече надолу европейските пазари

Ипотечната криза в САЩ продължава да влече надолу европейските пазари

Осем дни след началото на спада на фондовите пазари в света европейските борси продължиха и в четвъртък движението си надолу, предаде ББС.

Индексът на Лондонската фондова борса FTSE спадна с 1.9% след началото на търговията. За първи път след март миналата година индексът слезе под психологическата граница от 6000 пункта.

Основният показател на руската борса - индексът РТС – също спадна с 1.92% към средата на търговията в четвъртък.

В началото на деня южнокорейският фондов пазар слезе надолу с 6.5% и търговията бе спряна за кратко. Японският индекс Nikkei загуби по време на сутрешната сесия повече от 2.5%, толкова, колкото и хонконгският Hang Seng, а в Сингапур акциите поевтиняха с близо 3.5%.

Брокерите в Азия са нервни, защото в сряда вечерта индексът Dow Jones в Ню Йорк за първи път от 24 април насам приключи при ниво под 13 000 пункта, губейки за един ден търговия 1.3%, а индексът S&P 500 спадна до най-ниското си равнище за тази година.

Спадът на световните финансови борси е пряко свързано с кризата на американския ипотечен пазар. Засега анализаторите се въздържат от прогнози кога ще се стабилизира положението. „Проблемите на пазара на необслужваните ипотечни кредити засега няма да изчезнат. Макар че по едно време ситуацията се подобри малко, след това пак се появиха лоши новини, така че очакваме нещата да продължат по същия начин както досега”, коментира анализаторът от брюкселската Fortis Bank Барт Ингелс.

„Сега всичко изглежда не много добре, особено след сесиите в Азия. Очаква ни нелек период”, добави Ингелс.

„Настроенията на пазара са мрачни. Всички гадаят кой ще се окаже следващият нещастен притежател на лоши ипотеки. Така че девизът на инвеститорите е – първо продавай, после питай”, каза анализаторът Кари Лихи от компанията Decision Economics.

Световните реакции

Кризата на пазара за ипотечно кредитиране се оказа в центъра на вниманието, след като инвестиционната банка Мерил Линч препоръча на своите клиенти да разпродават акциите си от най-голямата ипотечна компания в САЩ Countrywide Financial, която, според банката, може да фалира, ако кризата се задълбочи.

Сред другите неблагоприятни новини, според Лихи, са лошите данни за приходите на най-големите търговски вериги Wal-Mart и Home Depot.

„Положението на пазара на недвижими имоти започна да оказва влияние на техните продажби. Уол-Март е най-голямата верига магазини в Америка и е своего рода барометър на потребителските настроения в страната”, пояснява експертът. „Никой не може да предскаже какво ще се случи, но общите показатели на понижаването на цените на имотите могат да доведат до рязък спад в потребителския сектор в Америка”, смята той.

Но ако американците започнат да потребяват по-малко, то ще спадне и търсенето на всичко, което се произвежда в Югоизточна Азия – от Тайван и Корея до Китай и Сингапур. 

Проблемът с ипотеките стигна и до Азия – две от най-големите японски банки - Mitsubishi и Sumitomo – обявиха крупните си загуби на американския пазар за ипотечно кредитиране. Като следствие акциите им се понижиха, повличайки след себе си целия пазар, който се спусна до най-ниските си стойности от началото на годината.

„При все това, коментира Хю Янг – управяващ директор на фонда Aberdeen Asset Management Asia в Сингапур, Азия засега се държи”. „Като цяло ситуацията в Азия е по-здрава”, казва той. „Тук няма епидемия на високорискови ипотечни кредити, банките са много по-предпазливи. Ако се съди по последните изявления на банките и на застрахователните компании, техният дял на пазара на високорисковото ипотечно кредитиране е бил минимален. При всеки случай малка корекция може само да бъде приветствана след няколко години на неудържим ръст”.

Единствените положителни нови идват от Великобритания, откъдето се появи надеждата, че кредитите няма да продължат да поскъпват.

„Показателите на инфлацията неочаквано спаднаха от 2.5 до 1.9%”, каза Алън Рам от компания Seven Investment Management. „Това означава, че рискът от вдигане на основната лихва на Банк ъв Ингланд през септември намалява. И всички се надяват, че банката ще остави лихвите по кредитите без промяна.”

Възможно е най-големите централни банки да бъдат принудени да понижат основните лихви, за да спасят пазара от дългосрочно понижение. Но засега некой не е в състояние да прецени колко голямо може да е понижението на пазарите и ще бъде ли последвано от световна икономическа рецесия.

Оптимистите от ден на ден стават все по-малко, заключва ББС в анализа си.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?