Ирак унищожил химически оръжия преди войната|

Ирак е унищожил химически и биологически оръжия само няколко дни преди началото на войната. Това заявил иракски учен пред американски военни, цитирани от в. Ню Йорк Таймс.

Иракският специалист казал също, че Ирак изпращал неконвенционални оръжия и технология в Сирия от средата на 90-те години и неотдавна започнал да сътрудничи на терористичната мрежа Ал-Каида.

Ученият, който твърди, че работил по програма за химически оръжия в Ирак, завел екипа от американски военни до място, където според него за заровени материали, използвани за производство на забранени оръжия. Там американците намерили съставки на забранени токсини, които още не са идентифицирани.

Иракският учен заявил, че в средата на 90-те години Ирак унищожил огромно количество смъртоносни вещества, но само няколко дни преди президентът Джордж Буш да даде 48-часов ултиматум на Саддам да напусне страната, иракски служители подпалили лаборатория, където се разработвали биологически оръжия.

Освен това иракският учен видял как иракчани заравят химикали няколко месеца преди войната, за да ги използват в бъдеще.

Цитираните от вестника американски военни отказали да разкрият самоличността на иракския учен. Те добавили, че правят тестове на заровените вещества.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?