Иракски Кюрдистан скоро ще поиска независимост

Иракски Кюрдистан скоро ще поиска независимост

Премиерът на Иракски Кюрдистан Нечирван Барзани заяви, че ще иска да се обсъди независимостта на този автономен регион щом град Мосул бъде освободен от джихадистите на ИД, предаде Франс прес.

"Нещата отдавна са назрели (за независимост), но засега нека се съсредоточим върху битката срещу ИД", заяви Барзани за германския в. "Билд".

Обаче "щом Мосул бъде освободен, ще се срещнем с партньорите си в Багдад, за да обсъдим независимостта ни. Твърде отдавна чакаме. Мислехме, че след 2003 г. (когато започна военната операция на водената от САЩ коалиция за сваляне на Саддам Хюсеин) ще има ново начало за един нов демократичен Ирак. Този Ирак обаче се провали", каза лидерът на кюрдското правителство.

"Тук не сме араби, а кюрдска нация. Международната общност също трябва да погледне реалистично на това. При нас няма иракска армия, няма иракска полиция. В някакъв момент ще има референдум за независимостта на Кюрдистан, така че нека хората да решат", заяви Барзани.

Според него превземането на Мосул ще настъпи най-късно до три месеца.

Барзани също така поиска повече финансова помощ от ЕС за поемане на място на идващите от Мосул бежанци.

През последното денонощие над 5000 души са напуснали околностите на Мосул, съобщи Международната организация по миграцията.

След освобождаването на редица територии в района, които доскоро бяха в ръцете на ИД, организацията е установила, че много иракчани се завръщат по родните си домове. От началото на конфликта в Ирак през 2014 г. 3,2 милиона души са били принудени да напуснат домовете си, но до момента над един милион от тях са се завърнали.

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?