Иракски зам.-министър арестуван за сътрудничество с въоръжени групи

Иракски зам.-министър арестуван за сътрудничество с въоръжени групи
Американските и иракските сили в Ирак за арестували заместник-министъра на здравеопазването при операция в неговия офис.

Хаким ал Замали е ключова фигура в политическата групировка на радикалния шиитски духовник Моктада Садр.

Той е обвинен за подпомагане на шиитски въоръжени групировки и използване на линейки за транспортиране на оръжие, заявиха в четвъртък правителствени източници пред ББС.

В момента американските и иракските войски се опитват да ограничат насилието от страна на сектантски групи в Ирак. Последната операция съвпадна с нов бомбен атентат в южната част на Багдад,         при който загинаха над 20 души. Експлозията е избухнала в предимно шиитски район. Още 10 души са убити при взрив на друга кола бомба в източната част на Багдад, също в шиитски район.

Според обясненията на иракски правителствени представители, при операцията за издирване на Замили са разбити вратите на офиса му. Подът бил покрит с изпочупени стъкла, компютрите са били изключени. Освен зам.-министъра, са арестувани и негови охранители. 

Според американски военни Замили е причастен към смъртта на редица правителствени служители. Смята се, че е канализирал милиони долари към милициите на оглавяваната от Садр Армия на Мехди.

Групировката на Садр обвинява САЩ в провокация и настоява правителството да предприеме незабавни действия за освобождаване на заместник-министъра.

“Те се опитват да въвлекат в конфронтация движението на Садр. Как може да бъде арестуван заместник-министърът на здравеопазването без заповед за арест”, заяви Абдел Махди ал Матири, официален представител на движението на Садр, цитиран от Ройтрес.

Операцията в здравното министерство става две месеца след като предполагаеми сунтиски бунтовници се опитаха да нахлуят в сградата, при което възникна ожесточена престрелка.

Американските и иракските сили обявиха мащабна офанзива в района на Багдад, целяща са прекрати насилието между въоръжени сунитски и шиитски части.

Кореспондентът на ББС в Багдад посочва, че в миналото някои членове на иракската управляваща коалиция са осигурявали защита на бунтовническите групи. 

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?