Иракските сили влязоха в последната крепост на ИД в северен Ирак

Иракските сили влязоха в последната крепост на ИД в северен Ирак

Иракските правителствени сили влязоха днес в град Хауиджа, последната крепост на групировката "Ислямска държава" в северната част на страната, съобщиха военни източници, цитирани от Франс прес.

"С Божия помощ армията, федералната полиция, силите за бързо реагиране и (паравоенните отряди) "Хашд аш Шааби" (обединение от племенни милиции) започнаха в сряда мащабна операция за освобождаване на центъра на Хауиджа и близкия град Рияд", заяви в комюнике командващият операциите в този сектор генерал Абдел Амир Яраллах.

Офанзивата с цел изтласкване на ИД от един от двата иракски региона, останали в ръцете на джихадистите, започна преди 13 дни; междувременно силите на Багдад превзеха 4 града и десетки села, посочва АФП.

Отрядите"Хашд аш Шааби" съобщиха, че са евакуирали от селата край Хауиджа десетки семейства, успели да избягат от джихадистите, които планирали да ги използват като жив щит.

Близо 12 500 души са избягали от Хауиджа след започването на офанзивата на иракските сили, съобщи вчера ООН. По данни на световната организация в града са останали около 78 000 жители.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?