Иракските власти стреляха по протестиращи, девет души загинаха

Протестиращите край Басра дадоха три жертви

Силите за сигурност на Ирак откриха огън по протестиращи в Багдад и няколко града в южната част на страната в неделя и при стрелбите са убити поне девет души, а десетки са ранени, предаде Ройтерс.

Протестите в страната започнаха в началото на октомври с искания за сваляне на смятаната на корумпирана и служеща на чужди сили политическа класа, докато много иракчани обедняват и остават без работа, без здравеопазване или образование.

В Насирия силите на реда са използвали куршуми и сълзотворен газ, за да разпръснат събралата се през нощта тълпа на три моста в града. По данни на полицейските и здравните власти трима са били убити на място, а един е починал в болница от получените в главата куршуми. Над 50 души са били ранени в сблъсъците.

Други трима са били убити, а около 90 – ранени, край пристанището Ум Каср край Басра, в откритата срещу демонстрантите стрелба, за да не достигнат те до входа на порта и да го блокират. Пристанището е входна врата за вноса на жито, олио, захар и други необходими за страната продукти. Въпреки жертвите протестиращите са успели да блокират изхода на стоки от пристанището.

В Багдад са били убити двама души при среднощната демонстрация на централната улица "Ал Рашид". Ум Каср в Южен Ирак, където движението за гражданско неподчинение се разраства, предаде Франс прес, цитирайки медицински източници и Правителствената комисия по правата на човека.

Сблъсъци между протестиращи и силите на реда през изминалата нощ е имало и в свещения за шиите град Кербала, на 100 км южно от Багдад, съобщават агенции.

Сегашните протести в Ирак са най-мащабните в страната от падането на режима на Садам Хюсеин през 2003 г., посочва Ройтерс.

Държавната новинарска агенция на Ирак съобщи в неделя, че от началото на протестите са били убити 111 души. Според изнесени преди това данни на комисията по правата на човека в иракския парламент жертви на сблъсъците по време на протестите са били 319 като сред тях има и полицейски служители.

Според цитираните сега от агенция ИНА думи на здравния министър Джафар Алави жертвите са 111 и сред тях има както демонстранти, така и служители на силите за сигурност.

Споделяне

Още от Свят