Иран освободи българския капитан и екипажа на контейнеровоза "Мерск Тигрис"

Иран освободи българския капитан и екипажа на контейнеровоза "Мерск Тигрис"

Екипажът на контейнеровоза "Мерск Тигрис", задържан миналата седмица от Иран, е "на свобода", заяви в сряда говорителка на иранската дипломация Марзие Афхам, цитирана от Франс прес.

Корабът с датски собственик и с капитан българин, плаващ под флага на Маршаловите острови, бе спрян на 28 април в Персийсккия залив по силата на съдебно решение в полза на иранско дружество, посочва агенцията.

Датската фирма настояваше екипажът да бъде освободен, заявявайки, че моряците "не са служители на "Мерск лайн шипинг", нито пък корабът е собственост" на тази компания. Превозвачът твърди, че корабен оператор е "Рикмер Шипмениджмънт", а "Мерск" - само наемател.

"24-мата членове на екипажа на този кораб са на свобода. Те получават консулска помощ и от наша гледна точка не са засегнати от задържането на кораба", заяви говорителката на иранското външно министерство Марзие Афхам.

"Преговорите между частната компания ищец и другата страна продължават и случаят може би ще бъде уреден до един-два дни", обясни тя.

Екипажът на кораба се състои от представители на различни страни - капитанът е българин, а неговият заместник - руснак. От останалите членове на екипажа 13 са граждани на Мианма, четирима - на Румъния, двама - на Шри Ланка, и по един - на  Великобритания, Полша и Украйна.

Говорителката повтори, че задържането на кораба е "случай от съдебната сфера, а не политически или военен".

Иранската фирма "Парс Талайех Ойл Продъкшънс" съди "Мерск" в рамките на търговски спор за 10 контейнера, изпратени в Дубай през януари 2005 г. Датското дружество изгуби на апелативна инстанция и трябва да плати 3.6 милиона долара обезщетение, напомня АФП.

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?