Иран открива първата си атомна централа

Иран открива първата си атомна централа
На 21 август започва зареждането с гориво на първата атомна електроцентрала в Иран, която трябва да е нагледен пример за твърденията на страната, че ядрената ѝ програма е единствено за мирни цели, предаде Ройтерс.

Според експерти пускането в експлоатация на централа "Бушер", чиято стойност е 1 млрд. долара, няма да приближи Иран до създаване на атомна бомба, тъй като Русия ще доставя обогатения уран за реактора и ще прибира обратно отработеното ядрено гориво, което може да бъде използвано за ядрено оръжие, зареждано с плутоний.

Техеран твърди, не желае да придобива ядрено оръжие.

След десетилетия отлагане, събитието е крайъгълен камък в усилията на Иран да се сдобие с технология, чрез която ще ограничи използването на изчерпващите се запаси от въглища, а освен това ще позволи по-голям износ на нефт и газ.

Иран ще отбележи и победа над САЩ, които се опитаха да блокират ядрената му програма, към която имат огромни подозрения.

Западът поставя въпроса защо Иран иска сам да обогатява уран, след като "Бушер" показва, че няма нужда от него. Отказът на Техеран да прекрати обогатяването на уран доведе до засилване на санкциите, наложени от ООН, както и до затягане на мерките спрямо Иран от страна на САЩ, ЕС и други страни.

Дипломати считат, че атомната централа, която се наблюдава от МААЕ, не съставлява голям риск и по никакъв начин не е свързана с тайната иранска програма за обогатяване на уран.

Администрацията на Барак Обама, позоваваща се на продължаващите вътрешни проблеми в иранските ядрени програми, е убедила Израел, че на Техеран е необходима около една година и може би повече, за да постигне съществен пробив в изработването на ядрено оръжие. Това пише вестник "Ню Йорк таймс", като се позовава на официални американски източници.

Според източниците тази оценка за потенциала на Иран е отслабила шансовете през следващата година Израел да нанесе превантивен удар по ирански ядрени инсталации, каквито зле прикрити намеци правят напоследък израелски представители.

Критичният въпрос относно иранските ядрени програми е колко време ще е нужно на Техеран, за да обърне наличния нискообогатен уран в материал, годен за военни цели - момент, който обикновено бива наричан "пробив", пише "Ню Йорк таймс".

Израелското разузнаване твърди, че Иран ще може да пристъпи към производството на атомна бомба до месеци, докато американските агенции са стигнали до убеждението, че периодът ще бъде много по-дълъг.

"Смятаме , че им трябва година и повече време", твърди Гари Сеймър, главен съветник на Обама по ядрените въпроси, за времето, за което Техеран ще трансформира ядрения си материал в действено оръжие. "Една година е много дълъг период от време", добавя Сеймър.

Американски представители твърдят, че оръжейните инспектори на ООН ще открият в рамките на седмици, че Иран е направил "пробив", което ще даде достатъчно време САЩ и Израел да обмислят варианта с нанасянето на въздушни удари.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят