Иран отвори завод за ядрено гориво

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад откри в четвъртък първия в страната завод за производство на ядрено гориво, съобщиха световните агенции.

Заводът се намира в централната провинция Исфахан. Церемонията по откриването е част от отбелязването на Националния ден на ядрените технологии в Иран.

Заводът има годишен капацитет за производство на 10 тона ядрено гориво за 40-мегаватовия атомен реактор за изследователски цели с тежка вода в Арак, също в Централен Иран, и на 30 тона гориво за бъдещи реактори с лека вода. Реакторът в Арак, предвиден да бъде готов през 2009 или 2010 г., ще бъде захранван с таблетки уранов оксид.

Ахмадинеджад съобщи още, че страната му е изпробвала два нови вида центрофуги за обогатяване на уран с по-голям капацитет.

Според анализатори с откриването на завода Иран затваря цикъла на производство на ядрено гориво - добив на уран, обогатяване, производство на гориво и захранване на реактора.

В момента Техеран обмисля предложение от шест международни сили, включително САЩ, за участие в нови преговори за кризата с ядрената програма на страната. Иран отхвърля западните твърдения, че се опитва да произведе ядрено оръжие, заявявайки, че ядрената му програма е с изцяло мирна насоченост.

Споделяне

Още от Свят