Иран възобновява ядрените си изследвания до дни

Иран възобновява ядрените си изследвания до дни
Иран смята да възобнови на 9 януари ядрените си изследвания като част от предизвикващата дискусии ядрена програма, която беше замразена по време на преговорите с ЕС, предадоха световните агенции във вторник.

Зам.-председателят на иранската организация за атомна енергия Мохамед Сайди заяви, че изследването ще се извършва под наблюдението на Международната агенция за атомни изследвания (МААЕ).

Междувременно в свое официално съобщение МААЕ настоя Иран да не възобновява своята програма.

С вербална нота посолството на Иран във Виена е уведомило МААЕ, че на 9 януари ще поднови изследователската дейност и развитието на ядрената си програма за мирни цели, припомня АФП.

В официално съобщение генералният директор на МААЕ Мохамед ел Барадей припомня, че Управителният съвет на агенцията придава особено значение на замразяването на дейностите, свързани с обогатяване на уран. Ел Барадей подчертава, че замразяването на тези дейности е в основата на доверието в страната.

Съобщението за възобновяването на ядрената програма идва дни, след като страната оповести, че ще обмисли предложението на Русия за обогатяване на уран.

Съединените щати и ЕС не искат страната да произвежда гориво, което може да се използва за атомни бомби, припомня ББС.

Иран отрича, че възнамерява да произвежда оръжия като заявява, че намерението е единствено производството на електроенергия.

Сайди обяви пред иранската държавна телевизия, че Техеран е информирал МААЕ, че смята да възобнови в следващите няколко дни своите изследвания.

Той припомни, че преди две и половина години страната се е съгласила доброволно да замрази изследванията си в областта на ядрените енергийни технологии.

Смятаме, че през този период нашите експерти претърпяха сериозни загуби и голяма част от изследователите ни останаха без работа. Поради тази причина беше решено да уведомим МААЕ за възобновяването на разследването.

Сайди подчерта, че възобновяването не означава, че Иран ще започне да произвежда ядрено гориво.

Не е взето решение за производство на гориво, допълни той.

По-рано във вторник говорителят на иранското външно министерство Хамид Реза Асефи съобщи, че Иран ще преговаря с руска делегация за последното предложение по ядрената програма, преди да реши дали да го приеме.

Руската делегация, водена от зам.-външния министър Сергей Кисляк, се очаква да пристигне на 7 януари за обсъждане на руското предложение, заяви той.

Москва предложи миналата година да бъде разрешено на Иран да проведе обогатяване на уран в Русия, давайки ѝ достъп до ядрения си цикъл, като същевременно гарантира, че производството е за мирни нужди.

Асефи зцаяви, че сделката е нееднозначна и може да бъде приемлива за Иран само ако на страната е разрешено да обогатява уран и на собствена територия.

 

Споделяне

Още от Свят