Иран влиза в хиперинфлация, търговци не отвориха след антиправителствените демонстрации

Иран влиза в хиперинфлация, търговци не отвориха след антиправителствените демонстрации

Магазините в търговската зона Гранд Базар в Техеран останаха затворени в четвъртък, а полицията патрулира района ден след като полицията влезе в сблъсъци в антиправителствени демонстранти, недоволни от колапса на националната валута.

Търговци от базара, чиито собственици през 1979 г. подкрепиха Ислямската революция, заявиха по телефона пред Ройтерс, че повечето обекти са останали затворени, тъй като притежателите им са имали опасения за сигурността си.

Преди ден полицията за борба с безредиците влезе в сблъсъци и арестува валутни дилъри в района по време на протести, предизвикани от резкия спад на иранския риал, който в последните десетина дни загуби около една трета от стойността си спрямо долара.

В същото време международни неправителствени организации обвиниха иранските власти, че сплашват граждански активисти и журналисти, налагат мълчание и автоцензура преди президентските избори догодина, предаде Ройтерс.

Натискът върху президента Махмуд Ахмадинеджад се засилва, тъй като бизнес асоциации го обвиняват за икономическата криза в страната, задълбочила се от санкциите на САЩ заради оспорваната ядрена програма на Иран.

Асоциациите, представляващи производители, дистрибутори и сектора на услугите, казват, че администрацията на президента е опустошила страната с грешните си политически решения, съобщава полуофициалната информационна агенция Мер в четвъртък.

Бизнесът обаче държи да се разбере, че протестите все още не са заплаха за иранската ислямска система на управление или пък на върховния лидер аятолах Али Хаменеи. Асоциациите подчертават, че остават лоялни на "системата и революцията".

Те са се съгласили Гранд Базар – една от основните търговски зони в столицата – да отвори отново в събота в присъствието на сили по сигурността, предава агенция Мер, цитирана от Ройтерс.

Ахмадинеджад бе атакуван и от противниците си в парламента. Председателят на парламентарната социална комисия Абдулреза Азиз го критикува за твърденията му, че не правителствената политика, а валутни спекуланти са причинила краха на иранския риал.

Риалът загуби около две трети от стойността си спрямо долара от юни миналата година до сега, тъй като въведените санкции удариха приходите на страната от износ на петрол. Иранската валута се обезцени с бързи темпове през последните десет дни след като правителството се провали в опита си да я стабилизира с нов център за обмен на чужда валута.

Обезценяването на риала в продължение на повече от година доведе до понижаване на жизнения стандарт в страната и я принуди да ограничи вноса, което доведе до загуба на работни места в индустриалния сектор. Инфлацията тръгна нагоре, а според Стив Ханке, професор по икономика в американския университет "Джон Хопкинс", сега Иран влиза в хиперинфлация.

Според официални правителствени данни годишното ниво на инфлация е 25%, но според оценки на Ханке в последните 10 дни цените в Иран са започнали да растат и вече са на равнища, които биха означавали 50-60 процента инфлация само за месец.

Ирански медии съобщиха, че Ахмадинеджад се е срещал в сряда с икономическите си министри и издал разпореждане да се контролира валутният пазар. Медиите обаче не съобщават какви точно са нарежданията.

Според Стив Ханке, ако правителството е решено да се измъкне от икономическия хаос, то вероятно може да прави това известно време.

Участието на търговци от главния техерански базар в демонстрациите обаче може да е сигнал за промяна на политическия вятър в страната. Търговците от Гранд Базар и други големи градове почти не се включиха в про-демократичните протести, предизвикани от оспорваното преизбиране на Ахмадинеджад през 2009 година.

Досега базарът е бил крепост в защита на държавата, казва ирански историк, който преподава в САЩ. Протестите може да са знак, че търговците и продавачите в магазини са изгубили търпение спрямо правителството.

Според някои анализатори аятолахът може да направи промени в правителството, за да отговори на общественото недоволство и да позволи на отдавнашния съперник на Ахмадинеджад – Акбар Хашеми Рафсанджани, известен като прагматик, да възстанови влиянието си.

Позициите на Ахмадинеджад отслабнаха сериозно след публичния му спор с Хаменеи миналата година. Според закона той не може да се кандидатира отново за президент на изборите през юни 2013 година.

Анализатори смятат, че ако правителството намери начини за по-ефективно управление на финансовия ресурс, има добри възможности да стабилизира и дори да засили риала.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?