Иран безуспешно шантажира Запада

Ирански министър заплаши петролните пазари, но това не повлия на цените

Иран рязко съкрати добива и износа на петрол.

Иран заплаши, че ще преустанови износа на петрол за Запада, ако бъдат допълнително затегнати санкциите срещу страната заради ядрената ѝ програма. Явно иранските власти се надяват, че подобно предупреждение ще тласне петролните цени рядко нагоре и ще напомни на света за потенциала на страната да хвърли глобалната икономика в хаос, пише в. "Ню Йорк таймс".

Но заплахата, отправена във вторник от иранския министър на петрола Ростам Каземи на международен енергиен форум в Дубай, очевидно нямаше никакъв ефект върху пазарите. Нещо повече, същия ден цените на петрола се понижиха до най-ниските си стойности за последните три месеца. Това означава, че заради въведеното ембарго, Иран вече не играе някаква значима роля на петролния пазар.

Страната разполага с четвъртите по размер петролни резерви в света и беше вторият по големина производител в ОПЕК след Саудитска Арабия. Но санкциите, наложени от САЩ и Европа през последната година, силно отслабиха икономиката на Иран и способността му да произвежда и продава петрол, който е най-важният му експортен продукт.

Според оценки на Международната енергийна агенция, включваща предимно западни вносители на петрол, през септември добивът на нефт в Иран е паднал почти до 25-годишен минимум – 2.63 млн. барела дневно, а износът на нефт през същия месец достига общо 860 000 барела дневно, в сравнение с 2.2 млн. барела на ден в края на 2011 година. Иран оспорва тези данни.

В същото време иранските власти признават, че санкциите на Запада са ударили икономиката на страната. Отбелязвайки стремителното обезценяване на националната валута и други тревожни индикатори, външни експерти посочват, че икономическите проблеми на Иран се сериозни и бързо се влошават. САЩ и ЕС обявиха, че предстоят нови санкции.

Министър Каземи заяви на конференцията в Дубай, че Иран имал резервен план за оцеляване без каквито и да е приходи от петрол, ако бъдат наложени допълнителни санкции. Целта на санкциите е да накарат Иран да преустанови обогатяването на уран, който, според западните държави, може да бъде използван от страната за производство на ядрени оръжия.

Ако продължавате да налагате нови санкции, ние ще спрем нашия износ към света, заяви иранският министър на петрола. "Ние се надяваме, че това няма да се случи, тъй като гражданите ще страдат. Ние не искаме да виждаме как европейските и американските граждани страдат", допълни той.

Тази заплаха, която в други времена би накарала търговците да повишат петролните цени поради страх от недостиг на петрол, обаче не произведе никакъв ефект.

Според анализатори цените на петрола се понижават поради опасения от забавяне на световната икономика, което би понижило търсенето през идните месеци.

В друга статия "Ню Йорк таймс" пише, че Иран вероятно е намерил друг начин да плаши Запада. САЩ подозират Техеран в кибератака срещу "Saudi Aramco", една от най-големите петролни компании в Саудитска Арабия. На 15 август, в навечерието на един от най-големите мюсюлмански празници, в компютърната мрежа на компанията е проникнал вирус. Той е подменил данни на компанията за последните три месеца със снимки на горящ американски флаг – увредени са писма, доклади и други документи.

Американските разузнавателни агенции смятат, че Иран стои зад атаката, въпреки че доказателства за това те все още нямат. Въпреки това, американското разузнаване предупреди страни от Близкия изток, че могат да пострадат от нови кибератаки.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес