Иран заплаши да спре износа на петрол и за други европейски страни

Иран ще спре продажбите си на петрол и за други европейски държави, а не само за Франция и Великобритания, ако Европа продължи "враждебните си действия" срещу Техеран. Това заяви президентът и главен изпълнителен директор на иранската национална петролна компания (NIOC) Ахмад Галебани, цитиран от Франс прес в понеделник, когато петролът сорт "Брент" постави ценови рекорд за последните осем месеца.

Германия, Испания, Италия, Гърция, Португалия и Холандия са посочени от Галебани, цитиран от иранската информационна агенция Мехр, като страни, които може да бъдат засегнати от тази мярка.

Тя е в отговор на ембаргото върху иранския петрол, за което през януари Европейският съюз взе решение като част от засилването на санкциите си срещу оспорваната иранска ядрена програма.

В същото време иранският министър на външните работи Али Акбар Салехи, цитиран от ДПА, заяви, че Иран не иска да има напрежение в отношенията си с Европейския съюз.

"ЕС трябва да знае, че Иран е солиден партньор и един от нашите приоритети е да имаме най-добри отношения с ЕС, освободени от напрежение", каза Салех пред репортери в Техеран.

Той препоръча на съюза да не пропуска възможностите да има Иран за партньор, без да навлиза в подробности.

Засега не е ясно дали Техеран вече е прекратил износа на петрол за британски и френските компании, както оповести в събота. Не е ясно и дали иранците са анулирали съществуващи договори, или обявените мерки ще се прилагат в бъдеще.

В резултат на иранските действия обаче световните цени на петрола се повишиха.

Споделяне

Още от Свят