Иранската АЕЦ в Бушер отново работи

Иранската АЕЦ в Бушер отново работи

Единствената иранска атомна централа в южния град Бушер отново е пусната в действие. Това съобщи днес нейният директор - две седмици след като съоръжението бе спряно за поддръжка, както заявиха местните власти, предаде Франс прес.

"Техническият дефект (на централата) е отстранен", производството на ток е подновено от неделя, заяви пред иранската агенция Исна Махмуд Джафари, който е и зам.-ръководител на Организацията за атомна енергия на Иран (ОАЕИ).

Бушер е пристанище в Персийския залив, намира се по-близо до столиците на редица монархии от Арабския полуостров, отколкото до Техеран; затова централата, построена в район с чести земетресения, безпокои тези държави.

През нощта срещу 20 юни ОАЕИ обяви, че временно спира централата и я изключва от електромрежата на страната заради "техническа повреда", без да уточни естеството на проблема. След два дни организацията информира за "технически проблем" в електрогенератора на обекта и увери, че ще го отстрани в най-близко време.

През април районът беше разтърсен от земетресение с магнитуд 5,8 според геоложкия институт на САЩ (USGS). Официалните медии в Иран съобщиха за петима ранени. АЕЦ заяви, че оборудването ѝ е "в отлично състояние" и земетресението не е прекъсвало дейността ѝ.

Централата в Бушер, чийто реактор е с мощност 1000 мегавата, бе построена от Русия и официално бе предадена на иранските власти през септември 2013 г. с няколко години закъснение.

Голям производител на петрол и газ, Иран има намерение в бъдеще да построи 20 атомни централи, за да намали зависимостта от изкопаеми горива за вътрешното си енергопотребление.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?