Ирански ТУ-154 уби 168 души

Ирански ТУ-154 уби 168 души

Ирански пътнически самолет "Туполев" се разби в северната част на страната, съобщи агенция ИРНА. По първоначална информация всички 168 души на борда - 153 пътници и 15 екипаж са загинали.

Самолетът ТУ-154 на "Каспиън еърлайнс" е излетял в 11.33 часа от международното летище "Имам Хомейни" в Техеран за Ереван. Разбил се е 16 минути по-късно в провинция Казвин. Машината е напълно разрушена. Иранските телевизии показват кадри на разрушения самолет. На тях се виждат само отломки от машината. На мястото, на което тя се е ударила в земята, зее огромен кратер с дълбочина от няколко метра и с дължина няколко десетки метра.

На борда на самолета са пътували основно арменци, имало е и грузинци, съобщиха от авиопревозвача. Има данни за две деца на борда, както и за 11 души от младежкия отбор на Иран по джудо.

Причините за инцидента още не са известни, по данни на метеорологичните служби времето е било добро. Според Ройтерс техническа повреда предизвикала пожар, който избухнал при заход на машината. Представител на администрацията на провинция Казвин, цитиран от Ройтерс, твърди, че самолетът имал технически проблеми и пилотът поискал да кацне по спешност.

Черните кутии на машината все още не са намерени.

Това е третата голяма катастрофа в последните 45 дни. В нощта срещу 1 юни самолет Еърбъс А 330 на "Ер Франс" с 228 души на борда катастрофира в Атлантическия океан. Нито един от пътниците и екипажа не оцеля. Няколко седмици по-късно Еърбъс 310 на йеменския държавен превозвач "Йемен еър" се разби в района на Коморския архипелаг в Индийския океан със 153 души на борда, като 14-годишно момиче беше спасено.

През 2002 г. самолет "Ту-154" на "Иран еър тур" падна близо до западния ирански град Хорамабад и всички 118 души на борда му загинаха. През септември 2006 г. 29 души загинаха, когато самолет пак на "Иран еър тур" модел "Ту-154" се подпали при приземяването си в североизточния ирански град Машхад, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят