Иранският риал се срина преди очакваното възстановяване на американските санкции

Иранският риал се срина преди очакваното възстановяване на американските санкции

Иранската национална валута, риалът, достигна на 29 юли най-ниската си стойност спрямо щатския долар на фона на икономическата криза и предстоящото възстановяване на американските санкции срещу Иран, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В неделя по обяд бяха необходими 102 000 ирански риала за 1 долар по неофициалния курс, според сайта Бонбаст (Bonbast). Този курс беше потвърден пред АФП от дилър, пожелал анонимност.

Риалът е изгубил близо половината от стойността си спрямо долара за четири месеца, след като през март се разменяше при курс 50 000 риала за един долар.Правителството се опита да спре спада на националната валута през април, като установи фиксиран обменен курс от 42 000 риала за един долар и заплаши дилърите, работещи на черния пазар.

 

Иранците обаче, обезпокоени от възможна продължителна икономическа криза след едностранното оттегляне на САЩ от иранското ядрено споразумение, продължиха да купуват долари на паралелния пазар. През юни правителството беше принудено да смекчи позицията си, най-вече за някои вносители, изправени пред затруднения да се сдобият с долари в банките по фиксирания от властите курс.

Миналата седмица президентът Хасан Рохани смени управителя на иранската централна банка Валиула Сейф с Абдул Насер Хемати в контекста на остра валутна криза.

Иран планира да предложи ценови и данъчни стимули на частни инвеститори, за да се справи с нереализираните държавни проекти и да помогне на икономиката, съобщиха държавни ирански медии, цитирани от Ройтерс. Очакванията след влизане в сила на американските санкции много чужди компании да напуснат Иран.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?