Иркутският съд не защити лиценза на ТНК-БП

Иркутският съд не защити лиценза на ТНК-БП

Руско-британската компания ТНК-БП има все по-малко шансове да запази лиценза си за разработване на гигантското Ковиктинско газово находище в Източен Сибир, съобщават в понеделник световните медии.

На 28 май Иркутският арбитражен съд прекрати делото по иска на контролираната от ТНК-БП компания “Русия Петролеум”, която оспорваше изводите на руското министерство на природните ресурси, направени след приключването на проверката на находището в началото на тази година.

Властите заплашиха компанията да ѝ отнемат лиценза, ако до три месеца не увеличи добива от 34 милиона на 9 милиарда кубически метра газ. Представителите на ТНК-БП наричат претенциите на властите некоректни.

Съдът беше длъжен до приключване на делото да наложи забрана върху отнемането на лиценза на компанията. Делото обаче беше прекратено. “Спорът не подлежи на разглеждане от арбитражен съд”, цитира Ройтерс думите на Валерия Титова, съдия от Иркутския арбитражен съд.

Представителите на ТНК-БП обаче не са се отказали от борбата за Ковиктинското находище. “Русия Петролеум” има възможност да оспорва и най-вероятно ще се възползва”, е казал източник от компанията пред ББС.

Ковиктинското газово находище със запаси от 2.1 трилиона кубически метра газ е разположено в Иркутска област. Лицензът за разработването му притежава “Русия Петролеум”. 62.4% от акциите са притежание на ТНК-БП, 25.8% са на “Интеррос” и 11.2% притежава Комисията за управление на държавната собственост на Иркутска област.

В началото на годината Федералната служба по надзор в сферата на ползването на природните ресурси откри при проверка нарушения при изпълнение на лиценза за разработване на това находище.

Според лиценза “Русия Петролеум” е трябвало да добие за 2006 година 9 милиарда кубически метра газ, но е добила едва около 34 милиона.

През февруари министерството на природните ресурси даде на ТНК-БП три месеца за отстраняване на нарушението.

От компанията се опитват да докажат, че тълкуванието на лицензионното споразумение от страна на федералните власти е некоректно. По разчети на “Русия Петролеум”, реалните потребности на Иркутска област от газ до 2008 година се оценяват на 2 – 2,4 милиарда кубически метра газ, а към 2020 г. ще достигнат 5-7 милиарда.

Тези цифри са влезли в прогнозите за икономическо развитие на областта, които са утвърдени като областен закон. Според твърденията на представители на ТНК-БП, компанията е съгласувала с  Федералната служба за ползване на природните ресурси обема на добив от Ковикта за 2006 г. и го е изпълнила.

Представителят на федералната служба обаче отказва коментар по въпроса.

На 13 май, когато срокът, даден от министерството на природните ресурси, изтича, “Русия Петролеум” подаде иск в Иркутския арбитражен съд, оспорвайки акта на извършената през януари проверка. Като предохранителна мярка съдът забрани отнемането на лиценза до приключването на съдебното дело.

В момента тази забрана е отменена.

Анализаторите свързват дейността на министерството на природните ресурси с поредните опити да се сложат крупни нефтени и газови проекти под контрола на руски държавни компании. За находището в Ковикта претендираше “Газпром”, който миналата година получи контрол над проекта “Сахалин -2”.

Англо-холандската "Роял Дъч Шел" също имаше проблеми с Федералната служба по надзор в сферата на ползването на природните ресурси преди да продаде контролния си пакет от “Сахалин – 2” на “Газпром”.

Във вторник Ройтерс съобщи, че БП (Бритиш петролиъм), акционер в ТНК-БП, ще обжалва решението на съда в опит да запази лиценза си за находището на газ Ковикта. 

"ТНК-БП изразява съжаление заради отрицателното решение на съда и натиска за отнемане на лиценза", съобщи Шийла Уилямс, говорител на БП. "Уверени сме в правното основание на делото и възнамеряваме да обжалваме и да оспорваме това съдебно решение", допълни говорителката на британската компания.  

Споделяне

Още от Бизнес