Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Ирландското свинско поема към екарисажа

14 коментара
Ирландското свинско поема към екарисажа

Генералните директори на ветеринарните служби на страните от ЕС решиха на заседанието си късно в сряда да бъдат унищожени всички количества ирландско свинско месо, произведено след 1 септември и потенциално замърсено с диоксини, без да се вземат проби от него. Това съобщиха от Националната ветеринарно-медицинска служба ден по-късно

Решението на Постоянния комитет по хранителната верига и здравеопазване на животните, в който участват генералните директори на ветеринарните служби на страните от ЕС, е взето само с три гласа против от 27-те членки. Това са Италия, Полша и Белгия.

Предстои да бъде издадено официално решение на Европейската комисия, което ще направи мярката задължителна за всички страни-членки.

Съгласно взетите мерки, готовата продукция, в чийто състав има повече от 20% ирландско свинско и/ или мазнина, ще бъдат изтеглени от пазара и поставени под възбрана във всички държави от Общността. От тях ще бъдат взети проби за анализ и в зависимост от лабораторните резултати продукцията ще бъде унищожена или върната на пазара. Колбасите и консервите, съдържащи по-малко от 20% ирландско свинско и/ или мазнини, няма да подлежат на изтегляне от пазара.

В България ветеринарните инспектори изтеглиха от пазара общо 76.394 тона ирландско свинско, произведено след 1 септември. В това количество влизат и готови продукти - 78 600 броя консерви и над 15 тона трайни и малотрайни колбаси. Според решението от Брюксел ще бъдат унищожени 61.465 тона сурово ирландско свинско месо. След анализ на процентното съдържание на ирландско свинско в готовата продукция ще бъде определено какво количество от нея ще се унищожи и колко от продукцията ще бъде изследвана за наличие на диоксини.

Предстои да се вземе решение съвместно с органите на Министерството на околната среда и водите къде ще бъде унищожено месото.

Дотогава партидите и готовата продукция остават под възбрана и ще се съхраняват на местата под ветеринарен контрол.

Кризисният щаб към НВМС продължава да координира дейността на компетентните органи по случая.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

14 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Gad Zeev
    #15

    niama zashto da habiat energia i da zamarsiavat vazduha ni

  2. aman
    #13

    Така най-бързо и безпрепятсвено натрупаните диоксини в месото ще се освободят в околната среда, като се добавят и новообразуванието. Пиромани.

  3. хе хе
    #12

    докато не е дошъл "птичия грип" ...

  4. бай кеким
    #11

    хаха

  5. бай кеким
    #10

    трушия-царска.

  6. 07
    #9

    и защо им плащаме на ДВСК?

  7. 2384
    #8

    Тази есен на два пъти ядох кебапчета. Средно по около 2-3 часа след това ми падаше тока почти на нула. Ето сега знам какво съм ял.

  8. твърд
    #7

    и дибензофурани да стане вегитарианец.Аз нямам такива планове.Жалко за мръвката...

  9. aman
    #6

    Не говори глупости. Диоксините се натрупват в мастните тъкани и стоят там с години. Няма безопасно ниво на диоксини (тоест трябва да ги няма, за да е безопасно). 1 грам диоксин може да причини диабет на 1 млн. души. В България няма кой да ти провери месото за диоксини - не съществува лаборатория, която да го изследва.

  10. Петър
    #5

    Това е пълно безумие. Хубаво месо ще се унищожи без изобщо да се проверява дали е годно или не. Ако предположим, че част от него съдържа диоксин, то трябва някой да хапне няколко килограма поне на екс, за да му навреди. А това е абсурдно. Месото е напълно годно и най-вероятно с по-добро качество и на по-ниска цена от местното.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.