Искането за връщане на училищните лекари влезе в НС

Депутати настояват от следващата година да се върнат училищните лекари. Това предвиждат промени в Закона за здравето, внесени от народните представители Ива Станкова от левицата, Борислав Великов (НДСВ) и Нигяр Джафер (ДПС) в сряда.

-Това ще помогне за превенция на хроничните болести, които започват в детска възраст, смята Джафер. Всички се питат дали ако в училищата имаше компетентни медицински лица, заболявания като менингит и паротит нямаше да могат да бъдат установени навреме, допълни тя.

По думите на Станкова парите за заплатите на лекарите и медицинските сестри в детските ясли трябва да се осигурят от съответните общини, каза Ива Станкова.

И в момента лекарските кабинети в учебните заведения съществуват. Оборудването на един кабинет с шкаф с медикаменти и с легло струва около 1000-1500 лева, уточни тя. Според нея може да бъде получено съфинансиране и по европейски програми.

Станкова даде за пример пилотен проект във Варна, където лекарите ще получават 345 лв., а медсестрите по 240 лв. на месец.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?