Ислямисти убиха поне 59 души и близо денонощие държат заложници в мол в Найроби

Сн. ЕПА/БГНЕС

Допълнителни части на кенийската армия пристигат в района на търговския център в столицата Найроби заради продължаващите операции срещу въоръжените ислямисти, които взеха в събота заложници в мола.

Преди около 20 часа екстремисти от свързаната с "Ал Кайда” сомалийска групировка "Аш Шебаб” атакуваха търговския комплекс "Уестгейт” и убиха най-малко 59 души и раниха още 200 души. Сред загиналите има чужди граждани - канадци, австралийци и британци.

Представители на кенийските сили за сигурност посочват, че продължават действията по ликвидиране или залавяне на оставащите въоръжени екстремисти. "Полагаме всички сили, за да сложим край на това, но за момента има затишие”, посочи офицер от армията на Кения.

Президентът на Кения Ухуру Кенята обяви, че силите за сигурност са в процес на прочистване и обезопасяване на мола. "Ще преследваме нападателите, където и да отидат. Ще ги заловим и ще ги накажем за това гнусно престъпление“, заяви държавният глава, цитиран от ББС. По-рано той обяви, че при атаката на мола "Уестгейт“ и членове на неговото семейство са изгубили живота си.

С падането на нощта стана ясно, че две части от въоръжените сили са влезли в мола.

Неизвестен брой заложници обаче все още са държани от въоръжените ислямисти, които са в трудно разрешима ситуация със силите за сигурност.

"Броят на заложниците все още е неизвестен, но те са на няколко места. Засега няма и комуникация. Горните етажи на мола са обезопасени”, съобщава правителственият Национален оперативен център по бедствията.

Кореспондент на Франс прес съобщава, че операциите на силите за сигурност продължават.

"Работата продължава, но с тези неща не може да се бърза. Нашите екипи са там, те следят и наблюдават, ще приключим това възможно най-скоро”, каза офицер от армията.

Във Великобритания бе създаден кризисен щаб във връзка със заложническата криза в Найроби. Правителството в Лондон обяви, че е готово да окаже всякаква подкрепа на властите там, за да се справят с терористите.

Около 30 000 британски граждани живеят и работят в Найроби, сочат данни на Форин офис. Британският външен министър Уилям Хейг заяви, че без съмнение някои от тях сигурно са били в мола в Найроби, когато той беше нападнат от екстремисти на Ал-Шебаб в събота. Думите му бяха потвърдени от репортажи по ББС и други медии, които вече излъчиха интервюта с британци, успели да се измъкнат от търговския център невредими.

Правителството в Лондон веднага свика заседание на Кобра - Комитета за бързо реагиране при извънредни ситуации. След него стана ясно, че за Кения ще замине специален екип на Форин офис, за да подсили британското посолство там. От външното министерство съобщиха, че членове на дипломатическата мисия се опитват да установят колко британци са били в района на атаката и постоянно обикалят болниците в Найроби, за да проверят дали там няма приети техни сънародници.

Към Форин офис вече работи и денонощен кризисен щаб, който да оказва консулска и всякаква друга помощ на граждани на Обединеното кралство, които са в Кения или пък имат роднини там.

Премиерът Дейвид Камерън е заявил пред кенийското правителство, че Великобритания е готова да окаже всякаква подкрепа за решаване на кризата.

Същевременно се появиха информации, че израелски съветници са се включили в операцията по ликвидирането на заложническата драма в кенийската столица. Първоначалната информация бе, че израелски командоси са се включили в действията срещу ислямистите.

"Има израелски съветници, които помагат при стратегията за преговори, но няма израелци, които да участват в бойна операция по нахлуване в мола", заяви без повече подробности пожелалият анонимност източник от израелското военно министерство.

Молът, който стана арена на кръвопролитния тетористичен акт, е с израелско участие в собствеността.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят