Ислямисти заплашват да убият двама български заложници в Ирак

Двама българи са отвлечени от ислямистка група в Ирак, която заплашва да ги убие, ако до 24 часа Съедините щати не освободят задържаните от техните войски иракски затворници. Външният министър Соломон Паси заяви, че България няма никакво намерение да променя външната си политика, защото ако в подобни моменти проявим колебливост, ще се превърнем в непрестанна мишена на частни, групови или терористични интереси. Той добави, че българското правителство ще направи всичко, каквото е по силите му, за да защити сънародниците ни.

Ал - Заркауи стои зад отвличането на българите

Арабският телевизионен канал Ал Джазира излъчи в четвъртък вечерта видеозапис на ислямистка група, която се нарича Джама`ат ал-Тауид ал Джихад, която обяви, че е взела за заложници двама българи, работещи в Ирак. Кадрите показват двамата заложници седнали с вързани ръце пред трима въоръжени и маскирани мъже. Групата казва, че българското правителство е отговорно за сигурността на гражданите си заради изпращането на войски в Ирак.

Шофьорите Ивайло Кепов и Георги Лазов са заминали за Ирак на 18 юни.

От Ал Джазира уточняват, че групата се ръководи от йорданеца Абу Мусаб ал-Заркауи, когото Съединените щати обвиняват във връзки с Ал Каида. Досега тази група е поела отговорността за обезглавяването на двама заложници -американец и южнокореец.

При зачестилите в последните месеци похищения срещу чужди граждани в Ирак нито едно от чуждите правителства не отстъпи пред исканията на терористите.

Разузнаването ще направи всичко да гарантира живота на българите

Външната ни политика е предсказуема, ясна и предвидима и няма група от хора, които биха могли да я променят, каза министър Паси пред Би Ти Ви по повод заплахата за двамата български шофьори.

Той припомни многократните предупреждения на правителството за рисковата обстановка в Ирак и че пътувания трябва да бъдат предприемани само в краен случай.

Истински съжалявам, че днес има български компании и частни лица, които не се вслушват в тези съвети, добави той. По думите му това са неоправдани рискове и каквито и да било финансови изгоди не могат да ги оправдаят.

Разузнаването ни има много добри връзки както с иракски контрагенти, така и с наши съюзници, добави Паси. В отговор на въпрос той посочи, че работата на българското разузнаване по този случай няма да приключи следващите 24 часа и вероятно ще се стигне и до удължаване на този срок.

По-рано директорът на НРС полк. Кирчо Киров заяви, че разузнаването ще направи всичко възможно за гарантиране на живота на българите в Ирак.

Вече е установена връзка със САЩ в зависимост от развитието на ситуацията ще се реши на какво ниво да продължава тя, информира външният министър.

По - късно в петък парламентарната комисия по външна политика, отбрана и сигурност ще заседава заради случая със задържаните български шофьори. В заседанието ще участват представители на МВнР, директорите на НРС и на военното разузнаване.

На заседанието от създадения кризисен щаб ще докладват за всичко, което е направено до момента и плановете отсега нататък, каза председателят на комисията Венко Александров. Много е трудна реакцията на държавата в такава ситуация, защото шофьорите са имали частни договори, но в същото време това са български граждани и трябва да се направи възможното за тяхното освобождаване, посочи той в отговор на въпрос.

Съпругите идват на среща с Паси

30-годишният Ивайло Красимиров Кепов е от Бобошево, където живее заедно със семейството си. Жена му Нели е безработна, имат 11-годишна дъщеря. Семейството живее заедно с майката на Ивайло - Кадифка, баща му е покойник, съобщи кметът на общината Димитър Сотиров.

Близките му, както и всичките му съграждани сме много разтревожени от случилото се в Ирак с Ивайло и другия български шофьор Георги Лазов, каза кметът. Той заминава тази сутрин по работа за София и ще вземе със себе си съпругата на отвлечения ни сънародник Нели, за да я закара до външно министерство.

Според познати на семейството на Ивайло той е правил курсове до Ирак неколкократно като шофьор на благоевградската спедиторска фирма, за която работи. По сведения на негови близки, при последния курс са минали не по обичайното трасе, а през Сирия и по маршрут, по който досега не са пътували.

Съпругата на Георги Лазов - Людмила Алексова, заяви, че в петък сутринта е била разпитана от полицията. Заедно с Нели Кепова тя идва в София за среща с външния министър Соломон Паси. "Само той и министерството могат да помогнат. Молим се", каза през сълзи Алексова.

Още по темата
Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: