"Ислямска държава" използва дронове и други иновационни тактики със смъртоносен ефект

"Ислямска държава" използва дронове и други иновационни тактики със смъртоносен ефект

Миниатюрните дронове първо бръмчат над главите, за да наблюдават иракските войници. После летящите машинки на "Ислямска държава" се връщат и пускат малко взривно устройство с цел да предизвикат паника сред силите за сигурност, или - което е още по-смъртоносно - за да насочват самоубиец с кола бомба към целта. Арсеналът на ИД продължава да се попълва непрекъснато с нови технологични средства, за които тя не се скъпи да харчи, независимо че бойците ѝ са подложени на силен натиск от коалиционните сили, твърдят иракски военни служители, цитирани в анализ на агенция Асошиейтед прес в четвъртък.

Екстремистката групировка хаква купени в големите магазини дронове, щателно преправяйки софтуера им и прилагайки иновационни тактики, копиращи онези, които използват безпилотните самолети на САЩ. По този начин групировката компенсира намаляващия брой на бойците си и се адаптира към театър на бойни действия, придвижването по който става все по-трудно.

Репортери на Асошиейтед прес са посетили тази седмица склад в района Шура, най-големия цех (на ИД) за дронове, разкрит досега, и са видяли счетоводни ведомости за покупки на стойност, надвишаваща хиляди долари месечно за оборудване за дронове. Една фактура, датирана само няколко месеца преди началото на операцията срещу Мосул, свидетелстваше за покупката на жици, силикон, кабели електрически щепсели, ротори и екшън камери. Други касови бонове, включени във фактурите, се отнасят за доставки на храна по поръчка (пържени пилета), за такси услуги и за ремонт на домашни нагреватели за вода.

Разхвърляни сред купищата хартии по пода се виждаха чаркове и парчета от самите дронове. Повечето са унищожени от самите джихадисти от ИД при отстъплението им, казаха иракските офицери в цеха. По ъглите на сградата бяха струпани части от пенопластови (самолетни) крила, опашки, радиопредаватели, пише агенцията.

Всички фактури носят отгоре названието "Бюро за развойна дейност и военно производство", а някои имат и вторично название "Отдел за въздушно наблюдение". Саморъчни записки инструктират операторите на дронове на ИД да пишат всекидневни "доклади за мисии", както и месечни доклади "за предизвикателствата и трудностите, които също така срещате". Като цяло, в последно време в Мосул са открити шест такива цеха за изготвяне и модифициране на дронове.

Серия от документи, намерени този месец в една малка работилница в Мосул, показват, че групировката изпробва малки дронове, нормално служещи за играчки, със смъртоносно предназначение. Изследователката, която ги е открила - Вера Миронова, по професия икономист, казва, че е попаднала на документация за дроновете, включваща списък на части за тях на английски и арабски. Според нея от тези документи се вижда, че става дума за програма, чрез която да се компенсира с машини недостига на жива сила. На първите пет места в списъка са екшън камери и зарядни за тях, акумулаторни кабели, лаптоп, експлозиви, други устройства.

Миронова, която е научен сътрудник от Школата за управление "Кенеди" при Харвардския университет, каза, че дроновете са използвани за хвърляне на експлозиви и за насочване на по-смъртоносни взривни устройства, което е начин на адаптиране към намаления брой нападатели самоубийци. В ранните етапи на битката за Мосул, каза тя, камикадзетата са били използвани предимно на случаен принцип, с цел повече да се нагнетява страх, отколкото да се убиват хора. Но скоро ИД осъзнала нуждата от нов подход.

Иракските сили за сигурност съобщават, че са виждали дронове, използвани от ИД за разузнавателни цели, още през 2015 г. в битката за град Рамади в западната иракска провинция Анбар. Първите признаци за новата тактика се появиха в началото на 2016 г., когато турските сили в Северен Ирак видяха над себе си подобни на играчки дронове, а 15 минути по-късно бяха атакувани с точен артилерийски огън, казва Джонатан Шроудън - директор на Отдела за стабилност и развитие при Центъра за военноморски анализи.

"Оттогава стана много ясно накъде вървят нещата, - каза Шроудън. - Те ще продължат да копират онова, което САЩ и западните военни правят с дроновете. Ще се стремят да ги включат в смъртоносния си арсенал."

Тъй като улиците на Мосул са покрити с развалини, дроновете могат да служат на техните оператори и за насочване на хора, намиращи се на земята - включително на нападатели самоубийци, и да им показват как да намерят път към място за кървава атака. Безпилотните самолети, натоварени с експлозиви, причиняват по-малки действителни щети, но могат да всеят паника сред войниците, сражаващи се срещу екстремистите.

"Те първо идват да огледат, а после се връщат, натоварени с бомби ", казва майор Фирас Мехди. По време на "излизане на терен" през декември той предупреди журналистите от АП, придвижващи се със специалните части, да останат в укритието. Самият той бил улучен от шрапнел в крака, когато дрон пуснал малка бомба върху неговата позиция седмица преди това.

Малък черен витлов дрон прелетял над тяхната позиция откъм район, контролиран от ИД само на неколкостотин метра по-нататък. Двама войници от иракските спецчасти успели да вкарат Мехди в бетонно укритие, докато 5-6 други излезли на улицата и открили ожесточена стрелба по самолета.

Офицер от иракските спецчасти казал пред АП тази седмица, че най-малко трима иракски войници са били убити от дронове, а десетки други са били ранени. Според бригаден генерал Хайдер Фадил от иракските спецсили, освен за въздушно разузнаване и за хвърляне на бомби, дроновете се използвали и за насочване на коли бомби в реално време. "Те даваха инструкции по радиото на шофьора камикадзе и следяха неговото придвижване чрез видеоконтрол", обясни той.

"Но много от тези самолети бяха свалени от нашите сили. Ние също така заглушавахме радиочестотите, които те използваха за връзка, в резултат на което някои от (техните самолети) се разбиха", добави Фадил.

Според офицер от иракското разузнаване, който говори при условие за анонимност, защото не бил оторизиран да застане пред журналисти, повечето от частите за дроновете са били купени в Турция и внесени нелегално в Ирак през Сирия, а останалите са били изготвени най-често саморъчно.

"Някои от конструкциите са толкова прости, че няма никаква трудност (да бъдат изработени)", казал офицерът.

Малки самолетчета с фиксирани криле и хеликоптери са показани в няколко видеоклипове на ИД в интернет. На тях се вижда как те наблюдават движенията на иракските войски от въздуха и как самоубийци с коли бомби атакуват мишените си.

В интервю по Скайп Миронова, която участвала в анализа на откритите документи в Центъра за борба с тероризма във (военноморската академия) "Уест пойнт", казала, че ИД е проявила иновативност както с оглед на хората си, така и в оборудването.

"Доста изненадващо е да видим как те копират западните военни само като използват позабравени граждански технологии. Цялата тази дейност се базира на разработки на невоенния сектор", каза Шроудън.

По БТА

Споделяне

Още от Свят