"Ислямска държава" печели до 50 млн. долара от петрол на месец

"Ислямска държава" печели до 50 млн. долара от петрол на месец

"Ислямска държава" печели до 50 милиона долара на месец от продажбата на суров петрол от нефтените находища под контрола ѝ в Ирак и Сирия, част от добре организирана индустрия, която американската дипломация и въздушни удари досега не са спрели. Това заявиха иракски и американски официални източници, цитирани от Асошиейтед прес.

Групировката е внесла оборудване и експерти от чужбина, за да поддържат работата на отрасъла, а САЩ в последно време са увеличили усилията си да прекратят този източник на подкрепа.

Вашингтон вече сподели с регионални правителства, включително с това на Турция, безпокойството си от внасянето на енергийна инфраструктура за управляваната от "Ислямска държава" територия в Сирия, в това число и вноса на оборудване за добив, рафиниране, пренос и производство на енергия, каза във Вашингтон пред Асошиейтед прес пожелал анонимност високопоставен американски представител, който е запознат от първа ръка с петролния сектор на групировката. Той посочи, че международни играчи в региона преднамерено или непреднамерено подкрепят това и изрази мнение, че организацията на нефтените находища под контрола на "Ислямска държава" става все по-усъвършенствана. Това е помогнало на групировката да забави загубите в инфраструктурата си в резултат на американските бомбардировки.

"Ислямска държава" продава суровия петрол на контрабандисти с отстъпка - понякога по 35 долара за барел, но в някои случаи по 10 долара. Те от своя страна го препродават на посредници в Турция, допълниха те. По данни на Асошиейтед прес групировката разполага с 253 петролни кладенеца в Сирия, като 161 от тях функционират.

Смята се, че тя добива по около 30 хиляди барела от Сирия, а в Ирак - по около 10-20 хил. барела дневно, предимно от находища край Мосул, каза пред Асошиейтед прес Ибрахим Бар ал Олум, бивш член на енергийната комисия в иракския парламент и бивш министър на петрола. Но той посочи, че голяма част от иракската продукция не се продава, а вместо това се праща в Сирия, в импровизирани рафинерии, за да се произвеждат горива.

Смята се, че групировката печели по 40-50 млн. долара на месец от продажби, казаха иракските представители.

Канцеларията на турския премиер посочи в изявление до Асошиейтед прес, че Анкара е предприела мерки за затягане на сигурността по границата и "на практика е спряла контрабандата на петрол".

Даниъл Глейзър, представител на американското министерство на финансите, оцени годишния приход на "Ислямска държава" от петрол на около 500 млн. долара въз основа на доказателства, че в началото на 2015 г е печелила по около 40 млн. на месец.

По данни на иракското разузнаване нефт се продава и в иракски региони под контрола на кюрдите, които обаче опровергават тези твърдения.

Асошиейтед прес посочва също, че купувачите в Турция плащат в Истанбул и Анкара на жени от ИД парите за закупуването на петрола, водени от презумпцията, че жените привличат по-малко внимание.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят