"Ислямска държава" превзе над половината територия на Сирия

Организацията пое и пълен контрол над историческия град Палмира

"Ислямска държава" превзе над половината територия на Сирия

"Ислямска държава" контролира повече от половината територия на Сирия след настъплението си в западна посока към централния град Палмира, съобщи неправителствена организация, наблюдаваща войната и цитирана от Ройтерс.

Сунитската групировка завзе късно вчера древния град в сирийската пустиня, което бе първото завоюване на голямо населено място, което е било в ръцете на сирийските правителствени сили.

Районите, които ИД контролира в момента в Сирия, са в по-голямата си част рядко населени. Главните сирийски градове, включително столицата Дамаск, се намират в западната ѝ част, по границата с Ливан и крайбрежието и са смятани за приоритет от сирийските въоръжени сили.

В изявление в Туитър групировката се похвали, че след капитулирането на правителствените сили тя е установила пълен контрол над Палмира, включително над военното летище и затвора в града. При отстъплението сирийските войски са изоставили голям брой от убитите си, чиито трупове са изпълнили площада на града, се добавя в изявлението, цитирано от Ройтер.

Ислямистите контролират военната база в града, затвора и щаба на разузнаването, заяви шефът на Сирийския център за наблюдение на човешките права Рами Абдулрахман, цитиран от Ройтерс. Във въоръжените сблъсъци, започнали вчера, са убити най-малко 100 правителствени бойци.

Абдулрахман специално подчерта, че засега няма сведения за разрушаване на културно-историческите ценности в града.

С превземането на Палмира "Ислямска държава" записа в актива си втори стратегически успех за една седмица и изложи на опасност един от най-известните археологически обекти в региона, пише в. "Вашингтон пост".

Тази победа и превземането на град Рамади в Ирак в неделя показват, че групировката има сила да продължи да превзема територия, въпреки неотдавнашните изявления на американските власти, че "Ислямска държава" е в отбранителна позиция след 10 месеца въздушни удари, подчертава американското издание.

Завладяването на Палмира има и друг аспект - там се намират едни от най-великолепните останки от Античността, които освен че са застрашени от унищожаване, могат да се окажат и много доходоносни, ако бъдат изнесени и продадени, пише "Ню Йорк таймс". "Ислямска държава" смята запазването на подобни останки от древността за проява на идолопоклонничество и неотдавна унищожи храмове и исторически артефакти в Ирак.

Групировката използва унищожаването на археологически обекти за пропагандни цели и Палмира вероятно ще бъде сполетяна от същата съдба, пише британският в. "Гардиън".

За бойците на терен обаче 50-хилядният град е важен, тъй като е заобиколен от газови находища и е пресечна точка на важни пътни артерии, пише "Ню Йорк таймс". Някогашният оазис, намиращ се на търговския път между източните цивилизации и Римската империя, сега е важна цел заради военните си бази, летището и пътищата, които свързват Палмира с Дамаск и Хомс, пише в. "Файненшъл таймс".

Загубата на града и околните газови находища, които доставят електричество до много от бастионите на режима на Башар Асад в Западна Сирия, е ново стратегическо поражение, което може да изложи Хомс и Дамаск на опасност, отбеляза "Гардиън".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят